Stad vindt eindelijk plek voor jubileumcadeau Rijksuniversiteit

FOTO ARCHIEF DVHN

De Rijksuniversiteit schonk zichzelf in 2014 ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan een cadeau. Twee jaar later is een plek gevonden voor het kunstwerk.

De vertraging in het vinden van een geschikte plek voor het kunstwerk van Julius Popp heeft meerdere oorzaken. Dat begon met de tegenvaller dat de Duitse kunstenaar niet in staat bleek zijn creatie twee jaar geleden bij de viering van het 400-jarig bestaan te leveren.

Aletta Jacobs

Tegenvaller twee was een onverbiddelijk ‘nee’ van het stadsbestuur voor de voorkeur die het college van bestuur van de Rijksuniversiteit uitsprak. Op het voorplein van het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat en daarvoor moest de sokkel met daarop de buste van Aletta Jacobs verdwijnen.

Het stadsbestuur wilde het borstbeeld van de eerste afgestudeerde vrouwelijke huisarts en eerste promovenda van Nederland gezien de grote historische en toeristische waarde op het gemakkelijk toegankelijke plein houden. De gedachte van het universiteitsbestuur om haar voor het Academiegebouw neer te zetten zou dit uitgangspunt geweld aan doen.

Julius Popp is geen onbekende in Groningen. Twee jaar geleden stond in het kader van het festival Let’s Gro één van zijn waterwerken op de Grote Markt. In het vallende water projecteert de kunstenaar letters, tekens, symbolen en woorden. Hoe Imagine for Infinity , zoals het lustrumkunstwerk van Popp heet, er uit ziet heeft de universiteit nog steeds niet bekendgemaakt.

Healthy Ageing Campus

Het college van bestuur meldt nu dat het kunstwerk een plek krijgt op de Healthy Ageing Campus, die de Rijksuniversiteit samen met het UMCG ontwikkelt tussen de Vrydemalaan/Bloemsingel/Anthony Deusinglaan. Deze stadscampus wordt het nieuwe thuis voor het University College Groningen en cultureel centrum Usva, nu nog gevestigd in een oud bankgebouw aan de Munnekeholm.

De gemeente voegt daar De Kunstwerf aan toe, huisvesting voor de culturele instellingen Het Houten Huis, De Noorderlingen, Club Guy & Roni en De Steeg. De eerste ontwerpen moeten medio 2017 getekend zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu