Mis het niet om 16.55 uur: Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt Shaffy-klassieker op de Martinitoren: 'Alles zit erin'

Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt dinsdag het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy op het carillon van de Martinitoren. Hij heeft het al een paar keer geoefend. „Ik vind het een prachtig nummer.”

Beiaardier Auke de Boer.

Beiaardier Auke de Boer. Foto: AD / Marjolein van der Klaauw

De Boer geeft met het concert gehoor aan het verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om op Bevrijdingsdag om 16.55 uur het lied te spelen. Hij speelt het op het carillon van de Martinitoren in Groningen, maar door heel het land en op verschillende radiozenders zal het nummer op hetzelfde moment te horen zijn. Een idee van cabaretier Claudia de Breij.

De Boer: „Ik kende het lied al natuurlijk. Ik ben een groot fan van Shaffy. Ik vind het een prachtig nummer en het is heel geschikt voor dit moment.”

‘Van vechten en huilen tot het lachen’

Volgens De Boer zit alles in het lied. „Alles wat het Nederlandse volk destijds heeft meegemaakt. Van vechten en huilen tot het lachen toen men werd bevrijd.” Hij heeft er zaterdagmiddag even voor gezeten en zal het dinsdagochtend nog even oefenen.

„Ik hoefde maar een paar aanpassingen te doen om het nummer op het carillon te kunnen spelen.” Zo speelt De Boer ‘de bassen minder’ en ‘de hogere tonen meer’. Verder speelt hij het nummer precies zoals het ooit gemaakt is.

Beiaardierconcert

De Ramses Shaffy-klassieker klinkt om precies 16.55 uur. De Boer sluit met het nummer een uur durend carillonconcert af (van 16.00 tot 17.00), waarin hij met nummers als Happy days are here again, White cliffs of Dover en We’ll meet again terugblikt op de meidagen van 1945.

„Ik hoop dat een heleboel mensen dinsdag om even voor vijf hun hoofd uit het raam steken en meezingen met het lied. Ook al ken je de tekst niet, dit is een dusdanig meeslepend nummer dat je het snel oppikt en mee kunt neuriën”, zegt De Boer. „Het is zo stil op straat. Misschien kunnen we zo met z’n allen even de stilte verdrijven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu