Stadse hop geoogst

Brouwerij Baxbier en Stichting Toentje legden midden in de stad Groningen een hoptuin aan. Woensdag hebben ze geoogst.

Het is een hele opgave om in een stad een hopakker aan te leggen. „Hop moet eigenlijk de volle grond in en de ranken willen het liefst een keer zo hoog groeien”, vertelt de chef van Stichting Toentje Jos Meijers enthousiast. Dankzij een samenwerking met een Duitse collega van de Gemüsewerft in Bremen kwam Meijers op het idee de planten in grote houten bakken te zetten.

Het lukte bij onze oosterburen, dus waarom ook niet in Groningen? Op deze manier hop verbouwen is uniek in Nederland en het resultaat mag er zijn. Meijers: „Het is mooi dat we op deze manier lokale voedselproductie zichtbaar kunnen maken.” Zo’n twee dozijn Groningers zijn in de nazomerzon rustig bezig met het oogsten van de lange groene halmen die uit de twintig grote dozen recht omhoog groeien.

Kon Minder Blond

Jeroen Bax van de Groningse bierbrouwerij Baxbier helpt ook mee. „Hop oogsten is arbeidsintensief. Het kan er qua arbeidsuren niet uit, maar het is gewoon mooi om een dag zo te oogsten en bij een sociaal project als deze te helpen.” De brouwer verwacht dat de oogst zo’n 10 kilo hop oplevert, daar kan ongeveer 500 liter bier mee gebrouwen worden. Van de verse Stadse hop brouwt Baxbier hun klassieke ‘Kon Minder Blond’. Daar is de cascadehop uit de tuin uitermate geschikt voor. Bax pakt een van de hopbellen en scheurt deze open: „Je ruikt de geur van citrus.” De winst vloeit terug naar Stichting Toentje.

De hoptuin is een mooie samenwerking tussen twee lokale en sociale ondernemingen. De bierbrouwer werkt zo veel mogelijk met lokale producten en grondstoffen. En wat is er dan beter dan hop van Stadse grond? Bax: “Wat Toentje doet past zo goed bij wat wij als Baxbier zijn, dat het eigenlijk een no-brainer was toen de mogelijkheid zich voordeed om in de hoptuin van Toentje te investeren.”

Duurzaam, sociaal, voedsel

Toentje produceert sinds 2014 in hun tuin in de Oosterparkwijk op duurzame wijze verse groenten en kruiden voor de voedselbank Groningen. Met stadsimkers heeft ze een lokaal honingmerk. De stichting werkt met een vaste club van 40 medewerkers: vrijwilligers en mensen met een participatiebaan. Meijers: „We proberen zoveel mogelijk ‘sociaal’ en ‘voedsel’ met elkaar te verbinden.”

Melvin Laffra (33) heeft een participatiebaan bij Toentje en maakte de bakken voor de hop. Vandaag helpt hij bij het oogsten door, bij tijdelijk gebrek aan een ladder, tussen de ranken te klimmen en ze los te snijden. „Ik had er in het begin nog geen verstand van, maar het was mooi om eraan te werken en na verloop van tijd steek je er best wat van op”, vertelt Laffra.

Nederland te nat

Door de droogte van afgelopen zomer hebben de planten het zwaar gehad, maar Meijers en Bax zijn tevreden met de oogst. „Door de stress van de droogte groeien er meer hopbellen, bloemen, aan de plant”, aldus Meijers, „de bladeren waren een beetje vergeeld maar de bellen zien er mooi uit.” Bax maakte zich weinig zorgen: „Nederland is eigenlijk te nat om hop te verbouwen, dus dat het deze zomer wat droger was, is niet zo erg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu