Stadsecoloog Jan Doevendans: 'Partij van de Dieren doet aan bangmakerij en haatzaaien'

De boerderij aan de Hogeweg in Den Horn is in vuur en vlam gezet.

Genoeg is genoeg, zegt Groninger stadsecoloog Jan Doevendans. Hij roept fractievoorzitter Ankie Voerman van Partij voor de Dieren op het matje om haar ‘leugens’.

„Ze stonden ’s nachts onder mijn raam en riepen: ‘Heee Doevendans’, ‘Mengele’, ‘Massamoordenaar’. Ook ben ik door een van hen eens op mijn schouder getikt met de boodschap: ‘Ik weet nu waar jouw kinderen naar school gaan’.”

Zo belaagden aanhangers van de Partij van de Dieren stadsecoloog Jan Doevendans een aantal jaren geleden. Nu hij opnieuw met de partij in de clinch ligt, is hij er helemaal klaar mee.

‘Het verbaasde mij ook, maar het was zo’

Op 1 mei werd aan de Hogeweg 12 bij Den Horn een boerderij in brand gestoken voor de opnames van Grutte Pier , een historische serie over de gelijknamige Friese held. Het pand stond leeg sinds 1966 en was vervallen.

Ideaal, zo dacht filmregisseur Steven de Jong. Maar voordat de vergunning kon worden verleend, moest de gemeente Westerkwartier zich ervan verzekeren dat de brand niet ten koste van dier en natuur zou gaan.

„Daarvoor ben ik ingehuurd”, zegt Doevendans. Hij heeft onder meer gecontroleerd of dieren hun intrek in de boerderij hadden genomen.

Dat bleek niet het geval, constateerde de ecoloog na meerdere keren een bezoek aan de bouwval te hebben gebracht. Ook op de dag van de brand voerde hij een check uit, met wederom hetzelfde resultaat. „Het verbaasde mij ook, maar het was zo.”

‘Dit is zand in de ogen strooien’

Tot zijn verdere verbazing vernam Doevendans vorige week dat Ankie Voerman, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren (PvdD) in Provinciale Staten, beweert dat hij zijn werk onzorgvuldig zou hebben uitgevoerd. Voerman spreekt van ‘opmerkelijke bevindingen’.

Omdat de boerderij omringd werd door grasland, zou zij als belangrijk leefgebied dienen voor diverse diersoorten, waaronder ‘vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren’. Ook vindt Voerman het frappant dat de controles vóór het broedseizoen zijn verricht, terwijl de brand tijdens het broedseizoen plaatsvond.

„Lulkoek en leugens, dit is zand in de ogen strooien”, vindt Doevendans. „Mijn belangrijkste check vond plaats op 1 april en daarna ben ik er nog vele malen geweest. De bouwval was helemaal geen belangrijk leefgebied voor diverse diersoorten.

Die vestigen zich namelijk allemaal bij de bewoonde boerderij ernaast. Het is daar warm en er is eten. En het broedseizoen is nauwelijks meer te definiëren, maar meestal wordt half maart tot half augustus aangehouden.”

‘Mensen besluiten onbezonnen dingen te doen’

Genoeg is genoeg, vindt de Groninger ecoloog. Het akkefietje rondom de boerderijbrand heeft de emmer doen overlopen. „Het is allemaal stemmingmakerij, bangmakerij en haatzaaien. Ik heb inmiddels ruim zeshonderd van dit soort controles uitgevoerd en dat doe ik goed.''

,,Wat Voerman doet schrikt mensen af, terwijl we elkaar juist nodig hebben om de natuur te behouden. Het heeft als gevolg dat mensen besluiten onbezonnen dingen te doen.”

Die opmerking wordt onderbouwd door de zoon van de boerijeigenaar, die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met zijn naam in de krant wil. „Nadat de boerderijbrand was aangekondigd, stond iemand van de Partij voor de Dieren de volgende ochtend om acht uur witheet op ons terrein.''

,,Ze was er fel op tegen en zei dat het een broedgebied voor vogels betrof. Als dat echt zo was geweest, had ik de reactie wel begrepen. Maar controles van Jan en mensen van de provincie wezen uit dat dit niet het geval was.”

‘Voerman verdient haar stoel niet’

Zowel de gemeente Westerkwartier als de provincie Groningen bevestigen dat er zorgvuldig is gehandeld. Doevendans overweegt nu aangifte tegen Voerman te doen wegens laster en smaad. Maar eerst hoopt hij in gesprek te kunnen gaan met Marianne Thieme, fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer. „Dit kan zo niet langer doorgaan. Voerman houdt mensen aan het werk met leugens. Zij verdient het niet om op die stoel te zitten.”

Nieuws

menu