Stadskanaal zet voorlopig streep door bijna 400 nieuwe huizen

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Er is een voorlopige streep gezet door 378 te bouwen woningen in de gemeente Stadskanaal. De gemeenteraad ging maandagavond akkoord met ‘voorbereidingsbesluit’ waardoor het vanaf 1 juni alleen nog met uitzondering mogelijk is om een bouwvergunning te krijgen voor de vijftien bouwlocaties.

Normaliter zou het besluit worden opgenomen in de omgevingsvisie. Omdat die pas in 2021 af is, heeft de gemeente gezegd dat het besluit in de maak is en heeft de gemeenteraad gezegd daarmee akkoord te zijn.

Daardoor is het op de locaties niet meer mogelijk om te bouwen als de gemeente dat niet wil, tenzij het college van burgemeester en wethouders het goedkeurt. Dat gebeurt alleen als het plan past binnen de toekomstige woonvisie.

Krimp

De reden daarvoor is dat Stadskanaal verwacht dat de bevolkingsomvang de komende jaren zal teruglopen en dat daarmee ook de vraag naar woningen zal dalen. Door de hoeveelheid grond waarop nieuwe huizen gebouwd kunnen worden te beperken, moet de woningmarkt in de toekomst blijven aansluiten op de woningmarkt zonder dat er grote leegstand en verpaupering ontstaat.

De vrijgekomen gronden kunnen gebruikt worden voor een andere bestemming. Ook ontstaat ruimte voor het toekennen van een woonlocatie aan een monument, de herontwikkeling van een rotte kies of de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe woonvormen.

Nederlandlaan, Maarsheerd, Buinerweg

De bouwlocaties zijn van zowel de gemeente Stadskanaal als van particulieren. Onder meer de Blauwe Kamer in Alteveer (18 woningen), Hoeklocatie Nederlandlaan (36 appartementen), Maarsheerd (52 appartementen) en de Buinerweg (100 appartementen) in Stadskanaal moeten eraan geloven. In Musselkanaal worden 130 bouwlocaties geschrapt.

De fracties van D66 en PvdA stemden tegen. Volgens Klaas Pals (D66) loopt de gemeente teveel vooruit op de woningvisie. Zowel hij als Egbert Hofstra (PvdA) verwachten dat met de komst van een nieuwe spoorverbinding de gemeente aantrekkelijker wordt om te wonen en dat het misschien wel mee zal gaan vallen met de krimp. Pals: „.Er staan zes appartementen vermeld. Die kunnen voor iedereen gebruikt worden, ouderen jongeren: wat dan ook.”

‘Niemand wil krimp’

Hofstra vraagt zich bovendien af wat er gebeurt met de grond die ‘wegbestemd’ wordt: „Kan het zijn dat bewoners van de Blauwe Kamer straks helemaal geen buren krijgen?” Bovendien vindt Hofstra de gebruikte argumentatie te slap: „De portefeuillehouder heeft ons niet kunnen overtuigen.”

Aike Maarsingh (CDA) vindt echter dat het college van burgemeester en wethouders een ruime slag om de arm houdt voor eventuele projecten: „Wij lezen dat het college flexibiliteit en ruimte wil houden. Volgens ons is er helemaal niets aan de hand.” Op de locaties wordt al lange tijd niets of weinig gedaan kaart hij aan. Als er ‘morgen een stormloop’ is op een van de percelen, heeft hij er vertrouwen in dat het college er een mouw aan weet te passen. „Niemand wil graag krimp.”


Locatie Plaats Aantal woningen Type woning
1 Blauwe Kamer Alteveer 18 Grondgebonden woning
2 Hoeklocatie Nederlandlaan Stadskanaal 36 Appartementen
3 Schoolkade naast 95 Musselkanaal 2 Grondgebonden woning
4 Maarsheerd Stadskanaal 52 Appartementen
5 Scheepswerfskade 1 Stadskanaal 2 Grondgebonden woning
6 Sluisstraat 56 Musselkanaal 13 Grondgebonden woning
7 Unikenkade 66c Stadskanaal 1 Grondgebonden woning
8 Oostermarke/ Luxemburglaan Stadskanaal 36 Appartementen
9 Buinerweg Stadskanaal 100 Appartementen
10 Centrumplan Musselkanaal Musselkanaal 25 Appartementen
11 Havenkade Musselkanaal 10 Appartementen
12 Anjerstraat Musselkanaal 40 Grondgebonden woningen
13 Begonia/Azalea/Geraniumstraat Musselkanaal 40 Grondgebonden woningen
14 Dukdalf Stadskanaal Stadskanaal 1 Grondgebonden woning
15 Berkenstraat (naast 2 Alteveer) Alteveer 2 Grondgebonden woningen
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu