Stadskanaal heeft een niet-sluitende begroting ingediend: ambtenaren krijgen alleen nog thee en koffie

Het gemeentehuis in Stadskanaal. Foto: DVHN

Inwoners van Stadskanaal kunnen niet verder uitgeknepen worden. Dat zegt de gemeenteraad van Stadskanaal, die heeft de daad bij het woord gevoegd en diende maandagavond geen sluitend huishoudboekje in bij de provincie. Wel komt er alsnog een bezuiniging van bijna één miljoen euro.

Eerder kondigde de raad al aan dat er geen sluitende begroting zou komen. Het is voor het eerst in het bestaan van de gemeente dat het de financiën niet op orde kan krijgen.

In de begroting staat een tekort van 7,3 miljoen euro voor 2021 genoteerd. Ook in de toekomst zal de gemeente miljoenen tekort komen. Verder bezuinigen is volgens de gemeente namelijk bijna niet meer mogelijk zonder de leefbaarheid drastisch aan te tasten.

‘Niet trots’

Inwoners hebben in de afgelopen tien jaar tijd zo’n 14 miljoen euro aan bezuinigingen voor de kiezen gehad. Raadslid Klaas Remmerts (CDA): „De rek is eruit. We kunnen burgers niet langer opzadelen met onverantwoorde bezuinigsopgaven. We zijn er niet trots op, maar wij moeten een grens trekken.” De overige raadleden zijn het met hem eens en wijzen vooral naar Den Haag, daar zou te weinig geld vandaan komen voor de uitvoering van het werk van de gemeente.

Om welwillendheid te tonen heeft de raad direct na het vaststellen van de begroting toch nog een maatregelenpakket aangenomen van ongeveer 950.000 euro. De toeristenbelasting wordt verhoogd naar 1,50 euro per nacht om extra inkomsten te generen. Ook Theater Geert Teis moet meer gaan opleveren, bijvoorbeeld door een betere bezetting van de zalen en een ruimere exploitatie van het horecadeel.

Wedeka moet 400.000 euro opleveren

Verder wordt onder meer bezuinigd op het onderhoud van speeltuinen en wordt vastgoed afgestoten. Ook komt er minder geld voor leerlingenvervoer en wordt er geen geld meer apart gezet voor het vernieuwen van het stedelijk gebied.

Het grootste deel van de bezuinigingen moet gehaald worden bij een omvorming van werkbedrijf Wedeka: daar zou de gemeente 400.000 euro kunnen besparen. Verder wordt een besparing bij het gemeentehuis verwacht. De raadszaal wordt minder grondig gerenoveerd en ambtenaren kunnen straks alleen het ‘minimale’ uit de kantine halen: koffie, thee en water.

De gemeente heeft nog genoeg geld in de schatkist om de tekorten in 2021 te betalen. Voor de geschatte kosten in 2022 is dat niet het geval. De verwachting is dat de provincie Groningen Stadskanaal onder repressief toezicht stelt en een herstelplan eist.

Nieuws

Meest gelezen

menu