Stadskanaal hakt knoop door over liggeld

Foto: ANP

Vaarrecreanten die in het centrum van Stadskanaal aanleggen, hoeven geen liggeld te betalen. De gemeenteraad heeft dat besloten.

Daarmee komt een einde aan een politieke discussie die meer dan een jaar geleden begon. Burgemeester en wethouders lieten toen weten voor een overnachting in de enige jachthaven van de gemeente, het Spoordok in Musselkanaal, liggeld te blijven vragen. Voor een plekje bij de Eurobrug in het centrum van Stadskanaal wilden ze dat niet doen. Ze stelden dat daar geen jachthaven was. Ze stelden ook te vrezen dat, als daar wel liggeld gevraagd zou worden, vaarrecreanten naar elders zouden gaan. Waardoor bijvoorbeeld middenstanders minder aan de vaarrecreatie zouden verdienen.

De politieke partijen reageerden aanvankelijk afwijzend op dit voornemen. Zij stelden dat ook in het centrum voorzieningen voor de vaarrecreanten aanwezig was, een douche en wc en dat het daarom gerechtvaardigd was ook daar liggeld te vragen. Een motie van de SP in die richting kreeg dan ook steun van de andere partijen.

Duurder douchen

B en W pasten daarop hun voorstel aan. Ze zeiden het douchen in het centrum van Stadskanaal voor de vaarrecreanten duurder te willen maken en ook een tarief in te willen voeren voor het gebruik van de andere sanitaire voorzieningen. Geen liggeld dus maar wel een ander tarief. ,,Dit voorstel komt tegemoet aan ons verzoek en daarom gaan wij akkoord'', zei Monique Kroom van de PvdA tijdens de meest recente raadsvergadering.

De meeste andere partijen dachten er net zo over en zo ging het licht op groen voor dit voorstel. De fractie Mellies, D66 en de SP stemden tegen. ,,Wij blijven erbij dat je, als je in Musselkanaal liggeld vraagt, dat ook in het centrum van Stadskanaal moet doen'', zei SP-voorman Evert Idema. ,,Vergeet niet dat veel vaarrecreanten zelf sanitaire voorzieningen hebben en daardoor dus gratis in het centrum van Stadskanaal kunnen blijven liggen.''

Nieuws

menu