Stadskanaal is half miljoen extra kwijt aan fiets- en verkeersplan

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

De nieuwe fietswegen en verkeersroutes door het centrum van Stadskanaal kosten de gemeente een half miljoen euro meer dan is begroot. Het budget was geschat op 1.4 miljoen, nu blijkt dat meer dan 35 procent duurder te zijn.

Dinsdag worden de fractievoorzitters van de gemeenteraad bijgepraat. Erik Bieze van Gemeentebelangen vindt het ‘verschrikkelijk’, zegt hij. „Dit vind ik niet kunnen. Ik begrijp ook gewoon niet hoe dit zo uit de hand kon lopen.” Klaas Pals (D66) laat zich in gelijke woorden uit: „het is diep triest. Als ik wethouder was en ze zouden met deze boodschap binnenkomen, ik zou een hartverzakking krijgen. Je zou denken dat mensen die op dit soort projecten zitten goed kunnen rekenen.”

Foute ramingen en inschattingen

In een memo aan de gemeenteraad schrijft wethouder Goziena Brongers (CDA) over een ‘flinke overschrijding’. Die ontstond onder meer omdat gedacht werd dat de 185.000 euro aan voorbereidingskosten uit de geldpot voor de totale centrumvernieuwing kon komen, maar dat was niet zo. ‘Amateuristisch’, oordeelt Jur Mellies, Lokaal betrokken. „Dit valt vies tegen.”

Ook werd duidelijk dat er minder geld kwam voor de vervanging van het OV. Dat kwam niet uit op 150.000 euro, maar op 75.000 euro. Het aanleggen van noodwegen om de bushalte en het Beneluxplein bereikbaar te houden en de bijbehorende verplaatsing van de overdekte fietsenstalling kostte 60.000 euro, maar daar was geen rekening mee gehouden.

Aanpassingen plan

Het gebruik van andere bouwmaterialen kostte daarnaast nog eens 57.000 euro en omdat ondergrondse kabels en buizen in de weg lagen was nog een aanpassing in het ontwerp nodig, wat 22.000 euro kostte. Bodemonderzoek voor PFAS kostte 20.000 euro en het vernieuwen van het voetpad langs het Geert Teis en het Europaplein kostte 30.000 euro. Niets daarvan was voorzien binnen het project.

Al met al is het budget daarmee met 374.000 euro overschreden en er is 75.000 euro krediet misgelopen. Het werk moet deze zomer af zijn, maar de wethouder houdt nog een slag om de arm en rekent een bedrag van 50.000 euro extra om ‘financiële verrassingen verder te voorkomen’. Daarmee komt het totaal uit op net geen half miljoen.

Structureel 23.000 euro afschrijven

Dat moet volgens het college betaald worden door 105.000 euro weg te strepen uit het budget voor het onderhoud op wegen. Volgens Brongers is dat bespaard doordat tijdens de vernieuwing onderhoudsplanning kwam te vervallen. De overgebleven 4 ton zouden door jaarlijks 23.000 euro uit de reservering Stedelijk Vernieuwing te schrijven opgevangen kunnen worden.

‘”Van dat geld kun je heel veel arme mensen helpen”, verzucht Bieze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu