Stadsnomaden hopen op langer verblijf op 'plofterrein' EOD: 'Wij zitten hier niemand in de weg'

Ze zijn er bij toeval beland, maar nu de gemeente Groningen ze de wacht heeft aangezegd wil een groep krakers eigenlijk niet meer weg van zijn tijdelijke woonplek op een voormalig slibdepot aan de Sint Petersburgweg.

De 'Stadsnomaden' moeten weg van slibdepot Sint Petersburgweg waar de gemeente ze zelf naartoe heeft gestuurd, maar ze willen blijven.

De 'Stadsnomaden' moeten weg van slibdepot Sint Petersburgweg waar de gemeente ze zelf naartoe heeft gestuurd, maar ze willen blijven. Foto: Corné Sparidaens

De partijen staan maandag tegenover elkaar bij de rechter. Daar eist de gemeente dat de groep stadsnomaden het terrein langs het Eemskanaal uiterlijk per 1 januari ontruimt.

Tijdelijke oplossing wordt al bijna jaar gedoogd

De zes bewoners kregen die locatie op kerstavond vorig jaar door de gemeente toegewezen nadat ze hun woonwagens moesten verkassen van een terrein aan het Slochterdiep ten noorden van Meerstad. Ze mochten aanvankelijk een week blijven in afwachting van een andere oplossing, maar die heeft zich nog altijd niet aangediend.

De gemeente heeft de situatie inmiddels bijna een jaar gedoogd, maar acht dat voor de lange termijn niet meer houdbaar, zegt een woordvoerster. Bewoning is niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. Bovendien gebruikt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de locatie om gevonden explosieven tot ontploffing te brengen.

‘Wagens zijn obstakel bij aanbrengen afdeklaag op depot’

Ook zijn de woonwagens volgens de gemeente een obstakel bij de voorgenomen sanering van het depot. Daarvoor wil de gemeente volgend jaar een afdeklaag van een meter dik aanbrengen. De bewoning laat zich dan niet langer combineren met de aanvoer van in totaal 100.000 kuub schone grond.

Bewoners Janien, Daniël, Alida, Danny, Loes en Eva verzetten zich tegen ontruiming. ,,Wij zitten hier niemand in de weg’’, stelt Janien. Het depot ligt tussen de woonschepenhaven en een ander stadsnomadenterrein, iets verderop aan de oostelijke ringweg. ,,Een perfecte plek voor ‘onconventioneel’ wonenden zoals wij.”

Bewoners hopen op uitstel tot nieuwe stadsnomaden-locatie

De groep hoopt op extra respijt tot er alsnog een oplossing is gevonden. De gemeente is op zoek naar een alternatieve locatie voor stadsnomaden die nu wonen op plekken waar ze niet kunnen blijven, zoals het slibdepot of het ‘Betonbos’, verderop aan het Eemskanaal richting het stadscentrum.

,,We zouden heel graag als groep verhuizen naar een andere plek’’, zegt Alida. ,,We staan open voor elke oplossing. Als de gemeente een goede locatie heeft, willen we graag huren of kopen.’’ De gesprekken daarover hebben echter nog geen resultaat opgeleverd.

De gemeente heeft wel een plek geopperd: aan het eind van het industriegebied aan de Gideonweg. Maar dat is volgens de groep eigenlijk geen bewoonbare plek. ,,Er wordt getippeld, het ligt onder een hoogspanningsmast en in de stank van de afvalverwerking en het terrein is onbegaanbaar’’, zegt Eva. ,,Het is er onveilig en ongezond.’’

EOD-’plofterrein’ is voor bewoners geen bezwaar

De bewoners hopen voorlopig nog te kunnen blijven aan de Sint Petersburgweg. Hoewel er geen water- en energieaansluitingen zijn, is er volgens de bewoners met zonnepanelen en watertanks goed te wonen op het slibdepot. ,,Wij zijn volledig zelfvoorzienend’’, zegt Daniël.

Dat de EOD het depot gebruikt als ‘plofterrein’ is in de praktijk geen probleem: ,,Het gebied is groot genoeg om dat op veilige afstand te doen’’, zegt Daniël. Sinds de groep op het slibdepot neerstreek, is dat al een paar keer gebeurd, bijvoorbeeld in mei toen er ontplofbaar materiaal was gevonden na een woningexplosie aan de Wibenaheerd in de stad.

Ook het opbrengen van een afdeklaag op het depot hoeft volgens Daniël geen probleem te zijn: ,,Wij zijn flexibel: we kunnen de wagens verplaatsen als dat voor de werkzaamheden nodig is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu