Start zuinige huizen in Nieuwolda

Een artist impression van de zuinige huizen. FOTO DVHN

Twee energieleverende woningen vormen het eerste tastbare resultaat van het project Duurzaam Nieuwolda. De bouw is net begonnen.

Zelfvoorzienend
Nieuwolda is een aantal jaren geleden gestart met een project om het hele dorp zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. De maatregelen variëren van zonnepanelen en betere isolatie van bestaande huizen tot experimentele projecten.

Een van de nevendoelen is, dat Nieuwolda aantrekkelijk wordt voor jongeren om er te blijven of zich te vestigen en dat ouderen langer in hun dorp kunnen blijven wonen. In dat kader worden de twee nieuwe energieleverende woningen aan de Lindelaan gebouwd. Een van de twee gaat als modelwoning fungeren. Het voorbeeldhuis is niet alleen energieneutraal (’nul op de meter’), maar is ook uitgerust met duurzame thuistechnologie.

Proefwonen
Inwoners van Nieuwolda en omliggende dorpen mogen in het huis gaan proefwonen. Vrijwilligers uit het dorp en studenten van de Hanzehogeschool Groningen geven in de woning rondleidingen, verwelkomen proefwoners, maken hen wegwijs en voeren klusjes uit.

Het project Duurzaam Nieuwolda is een samenwerkingsverband tussen Woonstichting Groninger Huis, Hanzehogeschool Groningen, Stichting Het Oude Ambt, B+O architecten, de gemeente Oldambt en de Vereniging Dorpsbelangen Nieuwolda.

De bouw van de energieleverende huizen is al begonnen, maar de officiële bouwstart is donderdag 24 maart om 12.00 uur. Belangstellenden mogen vast kennismaken met voorbeelden van thuistechnologie.

Nieuws

Meest gelezen

menu