Groninger Staten roeren niet in Toukomst-pot: afgewezen filmer moet geld nieuw aardbevingsproject elders zoeken

Het is een sympathiek initiatief, maar de Groninger Staten gaan niet aandringen op aardbevingsgeld voor een nieuw multimediaproject van filmer Piet Hein van der Hoek.

Werkopname van de aardbevingsfilm De Stille Beving. Maker Piet Hein van der Hoek zag zijn aanvraag voor een nieuw multimediaproject afgewezen bij het Toukomst-programma van het NPG.

Werkopname van de aardbevingsfilm De Stille Beving. Maker Piet Hein van der Hoek zag zijn aanvraag voor een nieuw multimediaproject afgewezen bij het Toukomst-programma van het NPG. Foto: Archief Siese Veenstra

De maker van aardbevingsfilm De Stille Beving viel begin dit jaar buiten de boot bij de verdeling van de 100 miljoen die vanuit het Nationaal Programma Groningen is te verdelen voor plannen om de regio een oppepper te geven.

Favoriet bij publieksstemming strandt bij burgerpanel

Een speciaal voor dit zogeheten Toukomst-programma samengesteld ‘burgerpanel’ oordeelde dat Van der Hoeks nieuwe film Zara de regio niet positief genoeg in beeld zou brengen, ondanks een hoge score bij de voorafgaande publieksstemming.

Dat is vreemd, vindt Statenlid Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden. Gedeputeerde Staten moet volgens hem aandringen op een gesprek tussen de filmmaker en het NPG om te kijken of hij niet toch voor subsidie in aanmerking komt.

‘Spelregels voor verdeling 100 miljoen zijn niet onderweg veranderd’

Dat zou volgens de PvhN-woordvoerder ook recht doen aan een publieksstemming waarbij zesduizend Groningers het filmproject bij de beste van in totaal zeshonderd ingezonden ideeën schaarden. Bij de kiezers is op zijn minst de indruk gewekt dat hun stem zwaar zou meewegen, stelt hij.

Volgens gedeputeerde Nienke Homan stond echter bij voorbaat vast dat het eindoordeel in handen lag van de twintig Groningers die door loting werden aangewezen als lid van het Burgerpanel. ,,De spelregels zijn niet onderweg tijdens het traject veranderd.’’

‘Hoe groot de koek ook is, niet iedereen kan stukje krijgen’

De provincie staat daarbij aan de zijlijn, vindt Homan. Zij erkent dat de tweetrapsraket van publieksstemming en burgerpanel ,,wellicht een verkeerd beeld bij initiatiefnemers’’ heeft gewekt. Maar ook ,,een zorgvuldig proces sluit niet uit dat plannen onderweg kunnen afvallen. ,,Niet iedereen kan een stukje van de koek krijgen, hoe groot die ook is.’’

Een Statenmeerderheid deelt dat standpunt. ,,Als je zo’n burgerpanel het vertrouwen geeft, past het niet om als politiek in te grijpen als uitkomst je niet bevalt’’, stelt VVD-woordvoerder Erik-Jan Bennema. ,,Dan gaan we ons boekje te buiten en maken we een farce van de uitgangspunten van Toukomst’’, vindt ook Stephanie Bennett van GroenLinks.

Motie gaat van tafel: ‘Hoop op gesprek filmer en NPG over oplossing’

Gezien die stemming in de Staten schortte PvhN-woordvoerder Van der Laan een motie op waarin hij aandringt op actie van Gedeputeerde Staten. ,,In de wellicht ijdele hoop dat toch nog een gesprek tussen Van der Hoek en het NPG plaats gaat vinden om zijn film te maken, al dan niet in Toukomst-verband.’’

Op zich deelt ook de Partij voor het Noorden het enthousiasme in de Staten over de ‘oogst’ van Toukomst. Groningers droegen zeshonderd ideeën aan waaruit uiteindelijk 44 kansrijke plannen zijn geselecteerd, van de aanplant van nieuwe bossen of een scholingsproject tot een toeristisch online-promotieplatform. ,,Een huzarenstukje’’, erkent Van der Laan over de selectie.

De indieners gaan de komende jaren aan de slag met hun project. Met sommige afvallers bekijkt het NPG volgens Homan nog of ze hun plannen in combinatie met andere indieners kunnen realiseren. Ook voor een ‘positieve’ film over de aardbevingsregio is 500.000 euro opzij gezet. Daarvoor kunnen makers, en dus ook Van der Ploeg, nog ideeën aandragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu