Station wordt locatie van nieuw muziekcentrum Groningen

De opvolger van de Oosterpoort (foto) die de gemeente Groningen in 2030 wil openen, moet meerdere zalen voor klassieke en popmuziek krijgen. Foto: Archief DvhN

De opvolger van muziekcentrum Oosterpoort komt in het Stationsgebied, ten zuiden van het hoofdstation. In 2030 moet het muziekgebouw met drie of vier zalen gereed zijn.

De gemeenteraad gaf woensdagavond groen licht voor het uitwerken van concrete plannen voor de bouw.

Nog niet hele raad enthousiast over plan van 221 miljoen

Toch staan niet alle partijen te juichen over dit naar verwachting 221 miljoen kostende project. Vooral 100%Groningen, Stadspartij en CDA vinden zo’n investering in deze onzekere (corona)tijden veel te hoog.

De laatste twee fracties drongen daarom via een motie aan op onderzoek naar een soberder en minder ambitieus plan. Zij willen, als het uitgewerkte bouwplan voor het Stationsgebied eenmaal op tafel ligt, niet worden gedwongen tot een keus uit alleen maar dure opties, verklaart CDA’er Herman Pieter Ubbens.

‘We werken ook goedkopere varianten uit’

De motie ging echter weer van tafel nadat De Rook verzekerde dat er ook wel degelijk goedkopere varianten worden uitgewerkt voor het Stationsgebied. In de huidige plannen krijgt het nieuwe muziekcentrum een popzaal die geschikt is voor grote internationale popconcerten, en daarnaast nog drie zalen.

Maar de vierde en kleinste zaal kan desnoods vervallen en ook de capaciteit van de mega-concertzaal (voor 3000 tot 3500 bezoekers) staat volgens de wethouder nog open voor discussie.

De Rook vindt het niet zinvol om ook nog een studie te doen naar een gecombineerd plan voor een muziekcentrum én de (top)sporthal die de gemeente Groningen wil realiseren. Dat idee, woensdag geopperd door 100%Groningen, is volgens hem een gepasseerd station na alle verkenningen die al zijn gedaan voor een nieuwe Oosterpoort. Bovendien zou Martiniplaza een meer voor de hand liggen plek zijn voor zo’n mega-complex.

Nieuws

Meest gelezen

menu