Nieuwe 'Oosterpoort' moet in Stationsgebied komen, zeggen burgemeester en wethouders

Coronaproof konden mesen in De Oosterpoort kennis nemen van de plannen voor een nieuw muziekcentrum in Groningen DVHN

Als Groningen een nieuw muziekcentrum krijgt als opvolger voor De Oosterpoort, dan is het Stationsgebied de beste plek. Dat vinden burgemeester en wethouders.

Het college verkiest die plek boven de tweede optie, aan de Vrydemalaan. ,,Het Stationsgebied is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer en we zien het muziekcentrum daar als aanjager van de ontwikkeling van een nieuw en levendig stadsdeel”, staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

‘Prachtig visitekaartje’

Wethouder Paul de Rook laat weten dat een muziekcentrum in het Stationsgebied bovendien ‘samen met het Groninger Museum een prachtig visitekaartje van cultuurstad Groningen vormt’.

De gemeente Groningen heeft in 2017 vastgesteld dat het einde van De Oosterpoort in zicht is. Een nieuw muziekcentrum zou in 2030 klaar moeten zijn. Behalve een muziekpodium zou het ook een plek moeten worden voor onderwijs, amateurkunst en cultuureductie. Ook wordt er aan gedacht om ruimte te maken voor congressen, bijeenkomsten en horeca.

Niet iedereen blij met nieuwbouwplannen

Over de komst van een nieuw muziekcentrum verschillen de meningen in de stad. Zo vindt de architectuurstichting GRAS dat het huidige gebouw te grote cultuurhistorische waarde heeft om zomaar te slopen.

Binnen de gemeenteraad voelen 100% Groningen, de Stadspartij en de Partij voor de Dieren ook meer voor verbouw dan voor nieuwbouw. SP en CDA willen de plannen sowieso heroverwegen, omdat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt en de gemeente maar weinig financiële armslag heeft.

‘Groningen heeft grote popzaal nodig’

Volgens De Rook is een nieuw muziekcentrum toch broodnodig, vooral om popartiesten van internationaal statuur naar de stad te kunnen halen. ,,Popzalen in Nederland worden steeds groter, omdat artiesten zoveel mogelijk geld willen verdienen. Als grote internationale acts hier geen ruimte hebben, verliest de Oosterpoort de top van z’n verdienmodel en zakt de rest ook in elkaar.’’

Zijn collegawethouder Roeland van der Schaaf (Ruimte en Wonen) wijst erop dat de huidige locatie van de Oosterpoort steeds slechter geschikt is voor de logistiek rondom concerten en evenementen. ,,De wijk heeft last van de aanvoerroutes.’’

Mocht de gemeenteraad alsnog in meerderheid de voorkeur geven aan verbouw van het huidige muziekcentrum, dan hoort dat nog steeds tot de mogelijkheden, zegt Van der Schaaf. ,,Maar ook dat zou hoge kosten met zich meebrengen’’, benadrukt hij.

Nieuws

Meest gelezen

menu