Hotels in Drenthe en Groningen met kerst zo goed als volgeboekt (want zo kan je tóch in een restaurant eten)

Speciale kerstarrangementen in hotels zijn populair. Zo kunnen mensen toch in een restaurant dineren. Foto: Shutterstock

De deuren van restaurants blijven tijdens de feestdagen gesloten. Maar de stoelen aan de kerstdis in de noordelijke hotels zitten nagenoeg vol.

Het is een soort maas in de coronaregels. Gebruikt door mensen die zelf liever niet uren in de keuken staan, of een traiteur thuis ongezellig vinden. Bij een overnachting in een hotel mag de gast namelijk wel gewoon aanschuiven in het restaurant. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Het gros van de noordelijke hotels zit met de kerstdagen nagenoeg vol.

Hotelovernachting met ontbijt en diner

Bij Hotel Wesseling in Dwingeloo kunnen mensen een speciaal kerstarrangement boeken; een hotelovernachting met ontbijt en een vijfgangen diner. Die zijn populair, zegt Rita Visser van het hotel in Dwingeloo. „Je merkt toch dat mensen weer eens culinair verwend willen worden”.

Of mensen met het boeken van het kerstuitje de persconferentie van afgelopen dinsdag hebben afgewacht, waarin het kabinet meer duidelijkheid gaf over kerst, is moeilijk te zeggen. Visser: „De boekingen liepen al wel binnen. Dinsdag was het even rustig. Daarna kwamen ze weer binnen.” Andere noordelijke hotels merken hetzelfde.

Om de kerstdrukte aan te kunnen is Michelin-ster restaurant en hotel De Loohoeve in Schoonloo op 23 en 24 december gesloten. Op die dagen worden de culinaire kerstpakketten bezorgd, en de voorbereidingen voor de kerstdagen getroffen. „We zitten al bijna vol”, zegt een medewerker van het restaurant. „De meeste mensen maken er wel echt een tripje van. Om er even uit tussen uit te kunnen”.

Veel hotelgasten uit de eigen regio

Hotelgasten zijn in de regel mensen die geen slaapplek in de buurt hebben. Nu komen er plots ook veel gasten uit de regio zelf, zegt een medewerker van het Schimmelpenninck Huys in Groningen. ,,We hebben zelfs gasten van twee deuren verderop. Die willen er gewoon even uit. Het is één van de weinige uitjes dat nog kan.’’ Ook andere hotels zien in de huidige periode vaker gasten uit de buurt.

Toch profiteren niet alle hotels van de populaire staycation . Hotel het Wapen van Leiden in Appingedam is tijdens de feestdagen gesloten. „Het was moeilijk om met corona de bezetting rond te krijgen”, zegt een medewerker van het hotel. „Ons hotel zit vooral vol met mensen die werken in Eemshaven. Die zijn er tijdens de feestdagen niet”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken
Coronavirus
menu