Stedum boos over 40 meter hoge zendmast

Bewoners van Stedum zitten niet te wachten op een 40 meter hoge mast Foto Jan Zeeman

Bewoners van Stedum zijn boos over het plan om een 40 meter hoge radiomast voor snel internet bij de haven te plaatsen. Ze zeggen dat niet naar hen is geluisterd.

,,De opgeknapte haven is een dorpsplein, een ontmoetingsruimte. Daar past die 40 meter hoge mast van Rodin absoluut niet bij. Het aanzicht van de haven wordt straks volledig gedomineerd door die mast’’, verklaarde bewoonster Mariele Mijnlieff tegenover de leden van de gemeenteraad van Loppersum.

Volgens haar heeft de ambtenaar die de vergunning heeft verleend zich niet ter plekke op de hoogte gesteld. Hij zou evenmin hebben geweten dat er veel tijd en energie in het opknappen van het gebied is gestoken. ,,De gemeente zegt nu dat de mast straks wegvalt tegen de achtergrond. Maar wij vinden dat de gemeente niet zorgvuldig is geweest.’’

Horizonvervuiling

Raadsleden schrikken van haar verhaal. ,,Dit is horizonvervuiling waar niemand op zit te wachten. Wat ons betreft kan die mast wel 500 meter verderop, daar heeft niemand er last van’’, aldus Geert Jan Reinders (Loppersum Vooruit).

Leo van Esch (GroenLinks) heeft ook bedenkingen tegen de locatie. ,,Deze gang van zaken bevreemdt ons. Hoe heeft dat zo kunnen lopen? Het roept vragen op. Moet de gemeente niet nadenken over een andere plek?’’

Het CDA wil zich eveneens oriënteren op een andere locatie. ,,Als dat mogelijk is, moet daar naar gekeken worden’’, aldus Arend Laning van die partij.

Glasvezel kan niet altijd

Wethouder Rudi Slager (CU) zegt dat de mast nodig is om in het buitengebied snel internet aan te kunnen bieden.

,,Die mensen die daar wonen en die snel internet willen, kunnen we zo helpen. Glasvezel kan helaas niet overal, soms heb je een hoge mast met een radioverbinding nodig. Je zoekt dan steeds naar een plek waar het buitengebied goed wordt bereikt. Of hier in Stedum een andere plek mogelijk is, dat weet ik niet. Dat moeten we bekijken. Maar als de vergunning terecht is verleend, moeten we daar wel rekening mee houden.’’

Wethouder Pier Prins (CDA) zegt dat er over enkele weken een beslissing wordt genomen over het door omwonenden ingediende bezwaar.

Het vernieuwde dorpsplein aan de haven in Stedum werd op 19 maart feestelijk geopend, na een grote opknapbeurt.

Nieuws

Meest gelezen

menu