Steeds meer 75-plussers hebben een eigen auto (en vaak is dat een Toyota Yaris)

FOTO ANP ANP

Nederlanders van 75 jaar en ouder hebben steeds vaker een eigen bolide. Het autobezit in deze groep is een derde hoger dan tien jaar geleden.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met de vergrijzing heeft de toename niets te maken, het gaat om het aantal auto's per 1000 75-plussers. Dat waren begin dit jaar 437 auto’s, tegen 325 in 2008.

Meer auto’s op platteland

In Noord-Nederland hebben 75-plussers bovengemiddeld vaak een eigen auto. De Drentse gemeente De Wolden spant de kroon, met 545 auto’s per 1000 75-plussers. Ook op veel andere plekken in Drenthe is een op de twee ouderen autobezitter. In Friesland staat Opsterland bovenaan (495 auto’s), in Groningen is dat Haren (519 auto’s).

In de regel hebben 75-plussers in landelijke gebieden vaker eigen vervoer dan hun leeftijdsgenoten in stedelijke gemeenten. Het ruimere aanbod van voorzieningen en openbaar vervoer in de steden is een belangrijke oorzaak, zegt onderzoeker Marjolein Jaarsma van het CBS. Maar ook getalsmatig zijn er meer autorijdende 75-plussers te vinden in de plattelandsregio’s, omdat die simpelweg meer vergrijsd zijn. Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 30 jaar hebben het laagste autobezit.

Bekijk in de kaart hieronder het autobezit per 75-plusser in uw gemeente:

Klik hier om de kaart in de app of op groot formaat te bekijken.

Toyota Yaris populair

In samenwerking met de RDW zocht het CBS ook uit welke automerken het populairst zijn onder 75-plussers. De Toyota Yaris is het meest gangbare automodel, gevolgd door de Opel Agila, de Renault (Megane) Scénic, de Volkswagen Polo en de Citroën C3. De meest voorkomende autokleur is grijs. Jongeren rijden juist vaak in een VW Polo of Golf of in een Seat Ibiza.

75-plussers reden in 2016 gemiddeld 2,7 duizend kilometer per persoon, 32 procent meer dan tien jaar eerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu