Steeds meer buitenlanders zijn aan het werk in het Noorden

Steeds meer expats vinden een baan in Groningen en Drenthe. Foto: ANP ANP

Er werken steeds meer buitenlanders in het Noorden. De laatste vier jaar steeg het aantal ‘internationals’ volgens cijfers van het CBS van 40.000 tot 53.000.

Het International Welcome Centre North (IWCN) in Groningen, dat actief is voor de drie noordelijke provincies, merkt dat er steeds meer expats in het Noorden komen. ,,Een groei van 13.000 in vier jaar tijd is best veel’’, zegt Karen Prowse van het expatcentrum. De internationals zijn sterk geconcentreerd in Groningen, Emmen en Leeuwarden.

115 nationaliteiten

Het centrum, dat buitenlanders helpt om snel formaliteiten te regelen, heeft inmiddels 115 verschillende nationaliteiten in de kaartenbak staan. In 2014, het jaar van oprichting, maakten 850 internationals gebruik van de diensten van IWCN. Vorig jaar was dat aantal gestegen tot 1600. ,,De meesten zijn afkomstig van buiten de EU. Ze komen overal vandaan. Uit Iran, Irak en Afghanistan, maar ook uit India en Amerika.’’

Ingezeten van EU-landen die in Nederland werken mogen zich hier vrij vestigen. De meesten blijven daarom buiten beeld bij het IWCN. Toch is dit de grootste groep die hier werkt. Uit onderzoek van Decisio in 2015 bleek dat van de arbeidsmigranten de lijst in alle drie noordelijke provincies wordt aangevoerd door Polen.

In Groningen staan Duitsers op de tweede plaats, in Drenthe zijn dat Letten. Ook komen hier veel Roemenen en Hongaren werken. Deze nationaliteiten tellen ook veel uitstromers, die na kortere of langere tijd weer vertrekken. Van de kleine groep hoogopgeleide kenniswerkers is het merendeel afkomstig uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Bedrijfsleven

Ongeveer honderd noordelijke bedrijven en instellingen maken volgens Prowse gebruik van het IWCN. Het zijn de RUG, de Hanzehogeschool, UMCG, Stenden Hogeschool, Shell, Philips en ict-, bio- en medisch-technische bedrijven. ,,We bedienen ook veel afgestudeerden die een start-up willen oprichten. ’’

Nieuws

menu