Steeds meer winkels willen niet wachten tot de coronaregels wellicht worden versoepeld en gaan weer open (maar ze nemen wel maatregelen)

Gemeente mag winkel naar stadshart dwingen ANP

De ene na de andere winkel gaat weer open. Ook outdoorzaak Bever en schoenen- en kledingbedrijf Bristol starten de verkoop op.

Rond drie weken geleden sloten veel winkels hun deuren. Nadat hotels en horecabedrijven van het kabinet Rutte dicht moesten, besloten ook veel detailhandelzaken er vrijwillig de brui aan te geven. Dat gold voor lokale winkels, maar ook voor ketens als Ikea, H&M, WE en Zara. Hoewel de vestigingen van Hema en Blokker openbleven, is het al een paar weken stil in de winkelstraten.

Toch lijkt daar nu verandering in te komen. Menig zaak gaat weer open. De detaillisten hebben geen zin te wachten tot eind van de maand wanneer de coronaregels wellicht worden versoepeld.

Videoshopping

Zo kondigt outdoorzaak Bever aan weer twaalf van de veertig winkels te openen, onder meer die in Groningen. Deze zijn ‘aangepast aan de huidige situatie’. Daarnaast promoot het bedrijf ‘videoshopping’.

Verder heropent Bristol 57 van de 108 filialen, met gewijzigde openingstijden en ‘aangescherpte maatregelen’. Directeur Elise Vanaudenhove laat weten dat de winkels zijn aangepast, ‘waardoor Bristol de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers bewaakt’.

Winkels in dorpen

Er zijn winkels geselecteerd die ‘in de periferie en dorpen’ liggen, ‘zodat we niet stimuleren om naar stadscentra te komen’. Ze verzoekt klanten ‘zoveel mogelijk online te winkelen en alleen naar onze filialen te komen voor noodzakelijke producten’.

,,Uiteindelijk hopen ze toch dat mensen de winkels weer ingaan’’, reageert hoogleraar marketing Peter Verhoef van de RUG. ,,Kennelijk wordt het omzetverlies te groot. Of de klanten terugkeren is vers twee. Als ze zich aan de oproep van Rutte houden, dan winkelen ze online.’’

De negen noordelijke filialen van Van der Velde Boeken gingen vorig weekend weer open. ,,We gingen dicht toen de coronocrisis echt los ging’’, zegt directeur Ad Peek. ,,Het was ingegeven door onze medewerkers die zich niet veilig voelden.’’

Afhaalloketten

Om bestellingen te kunnen blijven afhandelen werden er afhaalloketten bij de winkels geopend. ,,Intussen keken we naar de risicogroepen onder het personeel en hebben we de winkels aangepast. We bewandelen de weg der geleidelijkheid. Zo waren we eerst open van 12 tot 17, nu van 10 tot 17 uur. Niemand heeft een draaiboek voor deze coronacrisis.’’

De winkelomzet bedraagt volgens hem 25 procent van wat gebruikelijk is. Er komt wel een ander winkelpubliek. ,,Mensen die kopen en niet alleen kijken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu