Steeds minder inwoners van Drenthe en Groningen laten zich testen op het coronavirus

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: Marcel Jurian de Jong

Eindelijk is de testcapaciteit in orde. Maar nu laten steeds minder Groningers en Drenten zich testen op het coronavirus. De GGD’s roepen inwoners op om zich toch te laten testen.

De afgelopen weken hebben de GGD Groningen en GGD Drenthe het aantal testlocaties flink uitgebreid. Het landelijke tekort aan laboratoriumruimte is ook sterk verminderd. ,,Het testen is nog nooit zo snel gegaan als nu’’, zegt een woordvoerder van de GGD Drenthe. De tijd tussen het maken van een afspraak en de uitslag is in beide provincies teruggebracht tot 48 uur.

Sneltesten

Waarom het aantal mensen dat zich laat testen zo daalt, weten de GGD’s niet. Het zou kunnen komen doordat er gewoon minder mensen met verkoudheidsklachten zijn. Het zou ook kunnen dat meer mensen zich door commerciële sneltest-bedrijven laten testen, bijvoorbeeld via hun werkgever. Daar hebben de GGD’s niet goed zicht op, al moeten de positieve testen uit die commerciële teststraten wel doorgegeven worden aan de GGD’s. Of dat gebeurt, kunnen de GGD’s ook niet goed zien.

In de drie noordelijke provincies, Groningen, Drenthe en Friesland, is het aantal positieve coronatesten naar verhouding het laagst van heel Nederland. Maar in vergelijking met afgelopen voorjaar is het nog steeds vrij hoog. Het reproductiecijfer R voor het Noorden ligt onder de 1, en dat duidt erop dat het aantal besmettingen verder lijkt te dalen.

Cijfers

In een week tijd testten in Drenthe 843 mensen positief; de week ervoor waren dat er 1007. In Groningen kwamen er bijna evenveel positief getesten bij in dezelfde week; 834 mensen. de week ervoor was het in Groningen ongeveer hetzelfde aantal.

De GGD’s en Veiligheidsregio’s noemen de situatie nog steeds zorgelijk, omdat het aantal besmettingen altijd nog vrij hoog is. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen loopt ook nog niet terug.Nieuws

Meest gelezen

menu