Steeds vaker afpersingen na sekschat of webcamseks

De sekschat-affaire die wethouder Ger Lindeman uit Hoogezand-Sappemeer de kop kostte, staat niet op zich. Afpersing na seks-chats of webcamseks komt steeds vaker voor.

Twee weken geleden tuinde PvdA-er Lindeman in avances van een fictief 14-jarige meisje. Begin dit jaar werd van het Asser Plop-raadslid Noes Solisa een seksueel getint filmpje gemaakt tijdens een gesprek via Skype. Beide mannen werden gechanteerd.

Ze dachten met een vrouw te maken te hebben, maar achter het profiel ging een oplichter schuil die geld eiste: sextortion , een verbastering van extortion, het Engelse woord voor afpersing.

Hulporganisatie Helpwanted voor seksueel misbruik op internet wordt overstelpt met hulpvragen van mannen die zijn opgelicht. ,,We verwijzen ze tegenwoordig door naar slachtofferhulp, want we kunnen de vraag niet aan. We zijn een organisatie voor jongeren en hun ouders’’, zegt woordvoerder Maaike Pekelharing. Bij Helpwanted kwamen in 2015 370 meldingen binnen van slachtoffers als Lindeman en Solisa, twee keer zoveel als in 2014.

Sextortion is voor oplichters een lucratieve manier van geld verdienen. ,,Bendes lokken met een trucje mensen in de val. En dan gaat het nog maar om een tipje van de ijsberg’’, zegt Pekelharing. ,,Veel mannen doen geen melding of aangifte bij de politie. Uit schaamte of omdat ze denken dat het geen zin heeft.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu