Steekpartij in AZC Delfzijl leidt tot voorarrest van zeven maanden en strafeis van vier

De verdachte zat vast in Middelburg en werd vanochtend met een 'boevenbusje' naar de rechtbank van Groningen gebracht.

Zeven maanden in voorarrest zitten en dan op de zitting vier maanden celstraf horen eisen. De verdachte is een 27-jarige man uit Delfzijl.

Hij zou zich in december vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan een poging tot zware mishandeling in het asielzoekerscentrum in Delfzijl. Met een keukenmes stak hij een kamergenoot in het been.

Bang voor de Duitse maffia

Het slachtoffer verklaarde dat de verdachte ineens opstond, een mes pakte en stak. Daarvoor was er niets aan de hand. De verdachte heeft verschillende verklaringen afgelegd die erop neerkomen dat hij bang was. Niet voor zijn kamergenoot, maar van mensen buiten. Hij zou worden bedreigd, onder meer door de ‘Duitse maffia’.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man tot zijn daad kwam onder invloed van drank en drugs en dat er mogelijk sprake is van een paranoïde stoornis. De verdachte gaf toe dat hij onder invloed was. De advocaat vindt het te gemakkelijk om het steken aan deze middelen toe te schrijven. ,,We weten dat niet.’’

Spanningen en conflicten

Volgens de raadsvrouw was haar cliënt vooral in de war. ,,Spanningen en conflicten die er altijd zijn in een asielzoekerscentrum speelden daarbij een rol.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, maar besloot gezien de strafeis en de duur van het voorarrest dat de verdachte, die van oorsprong uit Irak komt, vandaag al naar ‘huis’ mag. 'Huis’ is in dit geval de vreemdelingenbewaring: de verdachte heeft geen verblijfsstatus en moet Nederland daarom per direct verlaten. Hij wordt uitgezet naar Duitsland, het land waar hij verbleef voordat hij naar Nederland kwam.


Nieuws

Meest gelezen

menu