Steenhuis in Bunderhee, over de grens bij Bad Nieuweschans, lonkt naar Groningers; zondag krijgen bezoekers er rondleidingen in het Nederlands aangeboden

Het middeleeuwse Steenhuis in het dorpje Bunderhee, aan de grens bij Bad Nieuweschans, gaat zondag ‘op de Nederlandse toer’.

Het Steenhuis in Bunderhee, erfenis van de middeleeuwen

Het Steenhuis in Bunderhee, erfenis van de middeleeuwen Foto: Gemeente Bunde

Voor het eerst worden dan aan individuele bezoekers rondleidingen in de Nederlandse taal aangeboden.

Steenhuizen waren een soort borgen waarvan in de middeleeuwen velen in Ostfriesland werden gebouwd. Ze werden veelal bewoond door welgestelde families. Het steenhuis in Bunderhee is hetgene in dat gebied dat in de meest oospronkelijke vorm bewaard is gebleven. De aloude verdedigingstoren staat er nog altijd.

Slingertuin

In het gebouw woonde lang de familie Van Heeteren, afkomstig uit Gelderland. Inmiddels is het een monument dat 10 jaar geleden grondig werd opgeknapt en nu een van de toeristische trekpleisters in de grensstreek is. Het ‘Hollandse’ tintje eraan uit zich ook in de slingertuin die naar Nederlands voorbeeld bij het gebouw is aangelegd.

,,We krijgen regelmatig bezoekers uit Groningen en ook uit Friesland waar ook veel steenhuizen zijn gebouwd’’, vertelt Sandra Brandt die zich bij de gemeente Bunde met toerisme bezighoudt. ,,We willen hen graag nog beter van informatie voorzien en leiden hen daarom zondag twee uur lang, vanaf 11.00, in het Nederlands rond.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu