Stemmers krijgen rood potlood mee naar huis bij verkiezingen Eemsdelta

Op 18 november mogen inwoners van de gemeente Appingedam, Delfzijl en Loppersum naar de stembus. ANP

Twintigduizend rode potloden hebben de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum besteld. Inwoners die 18 november hun stem uitbrengen tijdens de herindelingsverkiezingen, krijgen hun schrijfinstrument mee naar huis.

Reden voor het cadeautje zijn de coronamaatregelen. Eerder waren de drie gemeenten van plan om de potloden tussendoor vaker schoon te maken.

Op 18 november mogen de inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum naar de stembus. De drie gemeenten vormen vanaf 1 januari 2021 de nieuwe gemeente Eemsdelta. In het gebied wonen ruim 37.000 stemgerechtigden. De verwachting is dat niet iedereen komt opdagen en dat 20.000 potloden daarom genoeg zijn.

Ook andere maatregelen

Het meegeven van de rode potloden is niet de enige coronamaatregel. Op de stembureaus moeten bezoekers anderhalve meter afstand houden en hun handen desinfecteren. Wie gezondheidsklachten heeft, moet thuisblijven. Ook wordt het dragen van een mondkapje verplicht, als dat juridisch mogelijk is. Medewerkers van stembureaus die stempassen en ID-kaarten controleren, dragen handschoenen.

Woonzorgcentra Van Julsingha in Delfzijl en de Damsterheerd in Appingedam, waar normaal gesproken stembureaus zijn, gaven eerder aan daar dit jaar vanaf te zien. Om te zorgen dat ouderen veilig kunnen stemmen, onderzoeken de gemeenten de mogelijkheid om bijzondere stembureaus op te tuigen in verzorgingstehuizen. Zo kunnen bewoners veilig stemmen, zonder dat ze de deur uit hoeven.

Wat als er een complete lockdown komt?

Wat er op het gebied van de verkiezingen gebeurt in het geval van een complete lockdown, is nog niet duidelijk. „Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is hier leidend in, we hebben nauw contact met het Ministerie over de herindelingsverkiezingen. We gaan er vooralsnog van uit dat de verkiezingen doorgaan”, zegt burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu