Sterke toename fraude in Noord-Nederland

FOTO ARCHIEF DVHN

Fraude en cybercrime zijn in opkomst, nu criminelen steeds minder heil zien in klassieke vormen van misdaad.

Het aantal gevallen van fraude in Noord-Nederland is explosief gestegen. In 2014 pakte de politie in Groningen, Drenthe en Friesland rond de 60 verdachten op voor fraudezaken, vorig jaar rond de 400. De onderzoeken richten zich op vastgoedfraude, faillissementsfraude, witwassen en oplichting via internet.

Cijfers

Het groeiende aantal fraudezaken staat haaks op de sterke daling van het totale aantal misdrijven dat bij de politie in beeld is. In 2013 waren er in het Noorden nog 83.487 geregistreerde politiezaken, in 2014 zakte dit naar 77.687 en het voorlopige (want nog niet officieel vastgestelde) cijfer van vorig jaar schommelt rond de 73.000. Een daling van meer dan 13 procent over drie jaar.

De cijfers laten zien dat criminelen hier, net als in de rest van Europa, steeds minder vaak voor de klassieke vormen van misdaad kiezen. Zo waren er in het Noorden vorig jaar ruim 4500 gevallen van woning-inbraak; zo’n 2000 minder dan in 2013. Het aantal geweldszaken daalde van 9100 in 2013 naar minder dan 8000 vorig jaar.

De verandering is mede het gevolg van de keuze van de politie, Openbaar Ministerie en gemeenten om zich meer te richten op zogenoemde high impact crimes , zegt Ronald Zwarter, plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Noord-Nederland. De politie lost in het Noorden 72 procent van de geweldsmisdrijven op en van de overvallen 55 procent. Van de 1600 woninginbraken in 2015 in Friesland is zo’n 14 procent opgelost.

Cybercrime

Ook ‘ondermijnende criminaliteit’ is nu speerpunt van de politie geworden. Het gaat om bijvoorbeeld oplichting via Marktplaats, DDos-aanvallen, hennepteelt, witwassen en investeren van crimineel geld in vastgoed en het keer op keer failliet laten gaan van bedrijven, waarna crediteuren kunnen fluiten naar hun geld.

In het Noorden zijn vijftig financieel rechercheurs actief. Om cybercrime aan te pakken zijn er twaalf experts aangenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu