Steun overheid nodig voor aanleg glasvezel

Foto: Archief DvhN

In een verklaring roept de Stichting Glasvezel Groningen gemeentes en provincie op zich actief in te zetten voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

In een verklaring roept de Stichting Glasvezel Groningen gemeentes en provincie op zich actief in te zetten voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

Document
Het document wordt maandagavond vastgesteld op een bijeenkomst in café 't Zielhoes in Noordpolderzijl. ,,We rekenen er op dat de gemeentes en de provincie elk vanuit hun eigen mogelijkheden meehelpen om dit voor heel Groningen voor elkaar te krijgen'', zegt voorzitter Jan Sietsema van Glasvezel Groningen.

Behalve de overkoepelende stichting zijn vanavond twaalf lokale initiatieven uitgenodigd. Zij zetten zich in voor snel internet in hun deel van het voor commerciële partijen ‘onrendabele' gebied, dat zich uitstrekt van Westerkwartier tot Oldambt.

Vuist
De stichting werd eind vorig jaar opgericht om een vuist richting overheid te kunnen maken. Die ging niet voortvarend genoeg te werk, vonden de oprichters. De overheid zegt echter ook gebonden te zijn aan allerhande regelgeving.

Inmiddels is er geregeld overleg met de provincie en met de Economic Board Groningen, die in het aardbevingsgebied investeert in bedrijvigheid. Medio maart vindt op het provinciehuis een werkconferentie plaats, waar Glasvezel Groningen de verklaring zal aanbieden.

Doel daarvan is om de verschillende rollen helder te krijgen. De stichting kan zelf geen opdrachtgever zijn voor de aanleg van een kabel en vraagt daarom de overheid hiervoor alvast voorbereidingen te treffen. Ook financieel zal die over de brug moeten komen, bijvoorbeeld met een achtergestelde lening.

,,De aanleg van glasvezel heeft veel technische, financiële en bestuursrechtelijke haken en ogen'', aldus de verklaring. ,,De verschillende overheden hebben verschillende stukjes van die puzzel in handen. We vragen hun actieve hulp en steun bij het aansluiten van het gehele buitengebied op snel internet.''

Beste optie
Glasvezel is volgens de stichting de beste optie, omdat het supersnel, toekomstbestendig en bedrijfszeker is. De aanleg is relatief duur, maar de beheers- en onderhoudskosten zijn laag, waardoor het op de lange termijn goedkoper is dan alternatieven.

De stichting ziet het als haar taak om bewoners en bedrijven in het gebied te mobiliseren, zodat ten minste het vereiste tweederde van alle adressen in het gebied zich daadwerkelijk laat aansluiten. In totaal gaat het om circa 17.000 woningen en 2.000 bedrijven.

De lokale initiatiefgroepen hebben al veel steun verworven, maar ze bestrijken niet de gehele regio, verklaart bestuurslid Geertje Karstens van de stichting. ,,Ook voor ons zijn er nog witte vlekken, bijvoorbeeld rond Delfzijl en Stadskanaal.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu