Steun voor Wedeka in de Tweede Kamer

De gemeente Stadskanaal stelt, zo hopen SP en CDA in de Tweede Kamer, ingrijpende besluiten over Wedeka voorlopig uit Foto: Huisman Media

De SP en het CDA in de Tweede Kamer willen dat er extra geld voor Wedeka en andere werkvoorzieningschappen uitgetrokken wordt.

Beide partijen pleiten daarvoor in vragen aan staatssecretaris Bas van ‘t Wout van sociale zaken. Aanleiding voor de vragen: de miljoenentekorten van Wedeka in Stadskanaal en andere werkvoorzieningschappen. Vanwege die tekorten onderzoeken de bij Wedeka aangesloten gemeenten of dat schap opgesplitst en in de huidige vorm opgeheven kan worden.

Rijksbezuinigingen

,,De oorzaak van de tekorten zijn vooral rijksbezuinigingen’’, zegt Jasper van Dijk (SP). ,,Daarom vragen we extra geld zodat de schappen overeind blijven. Ook zien we graag dat gemeenten grote beslissingen uitstellen. Dit omdat ‘Den Haag’ volop discussiëert over de toekomst van werkvoorzieningschappen.’’

CDA en SP hebben in dat kader een plan gemaakt waarin de schappen blijven en ‘sociale ontwikkelbedrijven’ worden die werknemers voorzichtig naar ‘gewoon’ werk leiden. ,,Maar als dat niet lukt, houden ze hun beschermde plek binnen het schap’’, aldus Van Dijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu