Stichting Keroazie in financieel zwaar weer

Stichting Keroazie, een zorgorganisatie voor mensen met psychische problemen en een verstandelijke beperking in de provincie Groningen, zit in grote financiële problemen.

Vorige maand is een interim-bestuurder aangetrokken in de persoon van Wybe Sierksma (65). Volgens hem lijdt de stichting al een aantal opeenvolgende jaren verlies. Hij gaat onderzoeken of een andere zorginstelling kan worden gevonden die Keroazie wil overnemen. Als overname niet lukt, sluit Sierksma niet uit dat de stichting ophoudt te bestaan.

Zeven locaties

Dat laatste scenario zou erop neerkomen dat de woonvormen en vormen van dagbesteding die stichting Keroazie onderhoudt op zeven locaties in de provincie Groningen, op termijn hun deuren moeten sluiten. De stichting heeft een zorgboerderijen in Broek, begeleide woonvormen in Pieterburen, Ulrum, Eenrum, Leek en Groningen en een dagbestedingscentrum in Leek (Mekkertil). De stichting werkt met zo’n vijftig cliënten en zestig medewerkers, onder wie veel parttimers. Zij zijn onlangs ingelicht over de problemen, wat tot grote interne onrust heeft geleid, bevestigt bestuurder Sierksma.

Op non actief

Hij is de opvolger van bestuurder Annick Braspenning die vlak voor de zomervakantie wegens, wat genoemd wordt, gebrek aan vertrouwen door de Raad van Toezicht van de organisatie op non-actief is gesteld. Volgens Sierksma is de arbeidsovereenkomst met zijn voorganger niet opgezegd. Het verwijt aan haar adres is dat zij er onvoldoende in is geslaagd om de financiële problemen bij Keroazie te tackelen. Interim-bestuurder Sierksma wilde donderdag niet ingaan op de vraag hoe de geldnood bij de organisatie is ontstaan.

Onzekerheid

Sierksma wil al op korte termijn maatregelen treffen. Op dit moment zegt hij nog niet met één of meerdere overnamekandidaten in gesprek te zijn. Hij betreurt de onzekerheid waarin bewoners van de woonlocaties, cliënten van de dagbesteding en medewerkers verkeren. Maar langer het zwijgen in acht nemen over de financiële problemen was volgens hem geen optie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu