Stichting Merels Wereld uit Groningen neemt initiatief voor internationaal onderzoek naar zeldzame vorm van longkanker. Met hoofdrol voor UMCG en Hanzehogeschool

Merel Hennink kreeg bij in 2014 bij de diagnose longkanker te horen dat zij statistisch gezien nog één tot drie jaar te leven zou hebben. Foto: Corné Sparidaens

Stichting Merels Wereld uit Groningen start samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Hanzehogeschool Groningen een breed wetenschappelijk onderzoek naar een zeldzame vorm van longkanker (ROS1-fusie).

In dit patiënt-gedreven onderzoek – Stichting Merels Wereld- oprichter Merel Hennink lijdt zelf aan deze zeldzame vorm van longkanker - wordt op meerdere niveaus kennis opgedaan om verbeteringen in behandelmethoden mogelijk te maken.

Op de Hanzehogeschool zijn onderzoekers en studenten aan het werk in cel-modelsystemen, waarin het ontstaan van resistentie bij de ROS1-fusie onderzocht wordt.

In het UMCG worden stukjes tumor van mensen met de ROS1-fusie onderzocht en worden eveneens de effecten van verschillende medicijnen getest.

Resultaten worden over en weer gedeeld en gebruikt om nieuwe inzichten te genereren.

Patiënten uit heel Europa kunnen bijdrage leveren

Patiënten uit heel Europa kunnen actief bijdragen door kosteloos eigen weefsel of longvocht op te sturen naar het UMCG. Dit logistieke proces wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit Stichting Merels Wereld; vanuit donaties.

Hennink richtte deze stichting op nadat in 2014 – op 46-jarige leeftijd – te horen kreeg dat ze uitgezaaide longkanker had. Niet meer te genezen.

Nieuws

Meest gelezen

menu