Stichting Oude Groninger Kerken gaat naar de 100 kerken

De eeuwenoude kerk van Nieuwolda. Foto: SOGK/Duncan Wijting

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) gaat richting de 100 kerken. Binnenkort draagt de Protestantse Gemeente De Dollert de kerk in Nieuwolda over aan de stichting.

Met de Nieuwolder kerk heeft de SOGK 94 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven en begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in het bezit. Er zijn meer ‘overnamekandidaten’. Eerdaags gaat ook de eeuwenoude kerk in Doezum over. En er volgen meer, vertelt woordvoerder Annemieke Woldring.

De Dollert

De kerk uit 1718 wordt vrijdag 11 september overgedragen. Eigenlijk zou de overdracht afgelopen april plaatsvinden. Door de coronacrisis is het uitgesteld. Het monument blijft in gebruik als godshuis. De Protestantse Gemeente De Dollert, kerkt er eens in de maand en blijft dat doen. Daarnaast zal de kerk meer en meer gebruikt worden voor culturele activiteiten als tentoonstellingen of exposities.

Wat betreft oppervlakte is het een van de grootste kerkgemeenten van Groningen met kerkleden uit Nieuwolda, Bad Nieuweschans, Beerta, Blauwestad, Drieborg Finsterwolde, Oostwold en Nieuw-Beerta. Een kerkgemeente ook met steeds minder en meer vergrijzende leden die het steeds moeilijker vindt zorg te dragen voor onderhoud en instandhouding van het eeuwenoude gebouw. Een plaatselijke commissie, allemaal vrijwilligers uit het dorp, neemt de zorg voor de kerk over.

Kruidenier

Het is destijds aan de plaatselijke kruidenier Tymen Harmens te danken dat de kerk is gebouwd. Hij liet de dorpsgemeenschap van Nieuwolda meer dan 4000 gulden na. In 1718 werd de eerste steen gelegd. In 1765 werd aan de westzijde van de kerk een vrijstaande toren gebouwd. Die is met een kleine tussenbouw verbonden is met het hoofdgebouw. De originele achttiende-eeuwse inventaris is nog vrijwel compleet met als bijzonder onderdeel de preekstoel uit 1718.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu