Stichting Stolpersteine Groningen opgericht. Bedenker Gunther Demnig is in april bij eerstvolgende legging van struikelstenen

De Stolpersteine van familie De Wilde in Groningen.

Stichting Stolpersteine Groningen legt voortaan de stolpersteine (struikelstenen) in de stad Groningen. De onlangs opgerichte stichting neemt ook de taken over van Stichting Stolpersteine Schilderswijk. Die wordt opgeheven.

In de stad Groningen is al een groot aantal stolpersteine gelegd, voor een deel op particulier initiatief. ‘De meeste werden gelegd in de Schilderswijk dankzij de inzet van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk. Naar verwachting worden dit jaar in Groningen meerdere struikelstenen gelegd. Indien realiseerbaar zal de bedenker van het concept Gunther Demnig bij de eerstvolgende legging in april persoonlijk aanwezig zijn’, aldus voorzitter Philip Kluin.

Onafhankelijk van de Stichting Stolpersteine Groningen worden op het voorplein van het voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim aan de Schoolholm 38 stenen gelegd. Rond 5 mei worden de stenen officieel onthuld.

Nieuw bestuur

Het bestuur van de nieuwe Stichting Stolpersteine Groningen bestaat naast Kluin uit Ika Hotsma (secretaris en penningmeester), Harry Hollema, Herman Bröring en Marcel Wichgers. Het bestuur wordt geadviseerd door Douwe van der Bijl, Johan Sanders en Stefan van der Poel.

Messing plaatje

Stolpersteine zijn gedenkstenen met een messing plaatje waarin de naam van een slachtoffer van nazi-Duitsland gebeiteld is. Ook staan zijn of haar geboorte- en sterfdatum en plaats waar hij of zij is omgekomen vermeld. De stenen worden in de regel aangebracht in het trottoir voor de laatste verblijfplaats voordat hij werd opgepakt en gedeporteerd.

Stolpersteine zijn bedoeld om te herinneren aan de vele slachtoffers van het Naziregime zodat hun namen niet in de mist van de tijd verdwijnen. De eerste stenen werden in 1992 gelegd in Keulen.

Nieuws

menu