Stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg wil snellere afschaffing van bezoekverbod in verpleeghuizen

Het versoepelen van de coronamaatregelen heeft nog niet geleid tot versoepelingen bij bezoek aan ouderen of patiënten in de zorg of zorgcentra, verzorgingstehuizen. Miniature People Leeuwarden heeft het in beeld gebracht met ouderen achter plexiglas in de ouderenzorg. Foto: Jacob Van Essen

De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg vreest dat verpleeghuizen niet snel genoeg overgaan tot afschaffing van het bezoekverbod.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte woensdagavond bekend dat verpleeghuizen zonder coronabesmettingen weer onbeperkt bezoekers moeten toelaten. Maar hij stelde wel dat de instellingen even tijd nodig hebben om dat te regelen.

Verpleeghuisinstellingen in het Noorden waren al langzaam bezig meer bezoekers toe te laten, maar beperkt en in stapjes. Ze gingen er vanuit dat ze eerst nog moeten evalueren of die eerste beperkte bezoekregeling wel goed werkt, en zijn woensdagavond verrast dat de minister sneller wil. Vandaag overleggen veel instellingen over hoe ze zo snel mogelijk tot ruimere bezoekregelingen kunnen overgaan.

Herwonnen vrijheden

SOVIDZ-voorzitter Berber Bijma uit Franeker vreest dat niet alle zorginstellingen de herwonnen vrijheden in praktijk zullen brengen. Ze roept betrokkenen op bij hen te melden als een instelling de versoepelingen niet doorvoert.

,,Na maandenlang binnen zitten, verstoken van familie en vrienden en met weinig bewegingsvrijheid, lijkt dit goed nieuws voor alle bewoners van zorginstellingen in ons land’’, stelt Bijma.

,,SOVIDZ heeft wel zorgen bij de aankondiging van de minister’’, vervolgt ze in een persverklaring. ,,Hij maakt bijvoorbeeld het voorbehoud dat de versoepeling moet plaatsvinden ‘in goed overleg binnen verpleeghuizen’ en ‘binnen de huizen goed uitvoerbaar moet zijn.' De minister dwingt huizen niet. Instellingen houden de mogelijkheid om bezoek en bewegingsvrijheid te beperken als zij menen dat daar goede redenen voor zijn. Ook lijkt het mogelijk dat instellingen bij besmettingen toch weer op slot gaan, in plaats van alleen besmette patiënten of afdelingen te isoleren.’’

Ingrijpen inspectie

SOVIDZ vindt onder meer dat de minister duidelijk moet maken hoeveel bewegingsvrijheid en recht op bezoek zorginstellingen op z’n minst moeten bieden aan hun bewoners, óók wanneer er sprake is van besmettingen. SOVIDZ wil dat de inspectie ingrijpt als maatregelen onnodig streng zijn.

Minister De Jonge gaf in de persconferentie aan dat hij ‘vooralsnog niet in die termen’ wil spreken. ,,Bij geen of onbevredigende antwoorden van de minister en IGJ spant SOVIDZ een kort geding aan’’, stelt Bijma, die laat weten dat de stichting inmiddels is begonnen met een crowdfundingactie om de juridische activiteiten te bekostigen.

Nieuws

menu