Hoe lang blijven de Groninger dorpen nog zo fraai als ze nu zijn? Goos Slotegraaf uit Zandeweer wil ze met een nieuwe stichting voor het nageslacht bewaren

Winsum is niet voor niets uitverkozen tot het allermooiste dorp van Nederland. Goos Gosling Slotegraaf wil het fraaie karakter van alle Groningse dorpen bewaren. Foto: Anjo de Haan

Het authentieke karakter van de Groninger dorpen mag niet verloren gaan. Een nieuwe stichting gaat daarvoor waken. Goos Gosling Slotegraaf uit Zandeweer is de initiatiefnemer.

Het is voor veel dorpsbewoners een schrikbeeld. Randstedelingen willen de gaskraan weer opendraaien en zeggen de inwoners van het aardbevingsgebied met veel geld te willen compenseren. Maar dat zal waarschijnlijk tot veel sloop en nieuwbouw leiden, waardoor het karakter van veel dorpen verloren gaat.

Met sloop bedreigde panden

Goos Gosling Slotegraaf vindt dat het anders moet en is druk bezig met de oprichting van Stichting Oude Groninger Dorpen. Die moet op een vergelijkbare manier werken als Stichting Oude Groninger Kerken . Met sloop bedreigde panden opkopen en herstellen. De kerkenstichting is daarmee zeer succesvol, zegt Gosling Slotegraaf. „Een verklaring is dat ze alles in één hand houden en zo slagen kunnen maken.”

Wij zijn in Groningen niet goed in het bewaren van cultureel erfgoed, schrijft hij in een opiniebijdrage in Dagblad van het Noorden. Het is volgens hem de hoogste tijd dit serieus op te pakken.

Hij beseft dat je een dergelijke stichting niet meteen op de rails hebt. Stichting Oude Groninger Kerken heeft in de loop van vele jaren veel donateurs geworven, fondsen voor zich gewonnen en mensen zover gekregen dat ze de stichting opnamen in hun testament. „Om te beginnen moeten we een bestuur hebben met ervaren en goede mensen. We zijn druk aan het werven, maar kan nog geen namen noemen.”

Leefbaarheid

Hij hoopt op 1 januari met de stichting van start te kunnen gaan en hoopt dan snel medewerking van de provincie te kunnen krijgen.

Nu is er ook al een Vereniging Groninger Dorpen. Die richt zich volgens Gosling Slotegraaf echter meer op het sociale leven in de dorpen en op de leefbaarheid. „Wij kijken meer terug: hoe is een dorp ontstaan en hoe kunnen we dat bewaren. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat er winkels zijn en een dorpshuis.”

„Mensen kiezen bewust voor een dorp vanwege het karakter. Als ik jou geblinddoekt ergens in een nieuwbouwwijk in de provincie neerzet en je doet je ogen open, kun je mij niet vertellen waar je bent. Maar wel als ik je in Onderdendam of Niehove neerzet. Dat willen we zo houden.”

Nieuws

menu