Stikstoffabriek kost 500 miljoen euro

Minister Henk Kamp. Foto: ANP

De enorme stikstoffabriek die Gasunie Transport Services laat bouwen in Zuidbroek kost inclusief de benodigde infrastructuur zo'n 500 miljoen euro.

De enorme stikstoffabriek die Gasunie Transport Services laat bouwen in Zuidbroek kost inclusief de benodigde infrastructuur zo'n 500 miljoen euro.

Dat antwoordt minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) op Kamervragen. De voorbereidingen voor de bouw van de installatie zijn in volle gang, aldus de bewindsman. Er wordt gewerkt aan vergunningen en een technisch ontwerp. De bouw kan niet worden versneld, zegt Kamp, in verband met de benodigde bouwtijd en de lange levertijd van bepaalde onderdelen voor het complex.

De fabriek komt naast de bestaande stikstofinstallatie in de Tussenklappenpolder in Zuidbroek en krijgt een oppervlakte van tussen de 10 en 15 hectare. De bouw begint in de tweede helft van volgend jaar. De installatie wordt in oktober 2019 in productie genomen.

Teruglopende gasproductie
De bouw van de fabriek is een gevolg van de teruglopende aardgasproductie in Groningen. Om te zorgen dat er toch voldoende gas kan worden geleverd, moet meer geïmporteerd (hoogcalorisch) aardgas geschikt worden gemaakt voor gebruik in het Nederlandse gasnet. Dat gebeurt in Zuidbroek. Door uit de lucht gehaalde stikstof bij te mengen in dit hoogcalorische gas, wordt het laagcalorisch en daardoor geschikt voor fornuizen en CV-toestellen in ons land. Door meer laagcalorisch gas te maken in Zuidbroek, is er minder gas uit Groningen nodig.

In Zuidbroek kan na de bouw van het nieuwe complex jaarlijks 7 tot 11 miljard kuub laagcalorisch gas worden geproduceerd. Minister Kamp maakte eind vorig jaar bekend dat de gasproductie van het Groningenveld teruggaat naar 27 miljard kuub.

Weinig weerstand
Tijdens een commissievergadering van de gemeente Menterwolde bleek overigens dat er weinig weerstand tegen de plannen lijkt te zijn. Wel zijn er zorgen over de kleur van het complex. De huidige stikstoffabriek is knalwit. Sommigen zien liever dat de nieuwe installaties gedekt grijs worden.

Volgens de NAM is dat onmogelijk, omdat stikstof extreem koud is en ook die lage temperatuur moet houden tijdens de verwerking. Daarom is gekozen voor de kleur wit, die warmte afstoot.

De Gasunie heeft beloofd dat er voor de bouw met de omgeving wordt overlegd over het intensieve bouwverkeer. Er komt ook een verkeersplan. Met de overheid wordt nog gepraat over goede inpassing van het stikstofcomplex in het landschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu