Stille diplomatie moet oplossing brengen in uitzichtloosheid Omid en Chun

Omid Daqiq uit Leeuwarden is slachtoffer van Nederlandse bureaucratie. Foto: Fotobureau Hoge Noorden / Jacob van Essen

Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, is afgelopen vrijdag geïnformeerd over het bestaan van een bijzondere inwoner in ‘zijn’ stad. Inhoudelijk wil hij niet reageren.

De bijzondere inwoner heet Omid Daqiq (29). De man is afgestudeerd als arts, maar mag werken, ook niet als vrijwilliger, omdat hij geen verblijfsstatus heeft. Hij bood zich aan bij tal van ziekenhuizen. Daqiq kwam vijftien jaar geleden als kind naar Nederland, maar mag hier niet blijven. Hij kan ook nergens heen. Vorig jaar voltooide hij aan de universiteit van Amsterdam zijn studie geneeskunde.

Een woordvoerder van Buma laat weten dat de burgemeester zich in de zaak van Omid Daqiq verdiept. Als hij iets gaat doen, dan zal hij dat achter de schermen proberen te doen. ,,Dat is effectiever en voor de persoon in kwestie is dat beter’’, aldus de woordvoerder.

Kamerleden opgeroepen in actie te komen

Omid Daqiq woonde voorheen in Haren. Oud-burgemeester Pieter van Veen zet zich, met anderen, voor de man in. Van Veen noemt de situatie waarin Omid verkeert ,,inhumaan’’. Een groep mensen om Daqiq heen heeft leden van de Tweede Kamer opgeroepen om in actie te komen

Daqiq heeft geen papieren en kan niet aantonen waar hij vandaan komt. Zijn Russische moeder overleed bij zijn geboorte, zijn Afghaanse vader werd in zijn bijzijn in Iran vermoord. Als 14-jarige belandde hij in Nederland. De autoriteiten geloven zijn verhaal niet.

Tussen wal en schip

Nederland kent enkele tientallen mensen die in uitzichtloze situaties zitten. Zij vallen in de bureaucratie tussen wal en schip. Formeel bestaan zij niet.

Deze krant publiceerde eerder over de 34-jarige Chun Sheng Yan uit Groningen die in een vergelijkbare situatie zit. Oud-burgemeester Peter den Oudsten van Groningen zette zich - net als zijn collega Pieter van Veen - persoonlijk in voor Chun, maar ook hij boekte geen resultaat. De huidige burgemeester van Groningen Koen Schuiling is over de zaak geïnformeerd.

De sleutel ligt in handen van het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Deze dienst gaat niet in op individuele gevallen. Herhaaldelijke verzoeken tot een gesprek worden niet gehonoreerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu