Stille tocht en borrel in Finsterwolde voor Alex, Sebastiaan en Boye. Verdriet over verlies van de jonge mannen door het dramatische auto-ongeluk zit nog diep

Ongeveer zestig vrienden en familieleden liepen zondag mee in de stille tocht voor Sebastiaan (33), Boye (29) en Alex (41) in Finsterwolde. Het is een jaar geleden dat zij verongelukten.

Vrienden en familie leggen bloemen om het ongeval dat een jaar geleden in Finsterwolde plaatsvond te herdenken.

Vrienden en familie leggen bloemen om het ongeval dat een jaar geleden in Finsterwolde plaatsvond te herdenken. Foto: Huisman Media

Na een verjaardagsfeestje in Finsterwolde werden de drie mannen in 2020 opgehaald door een vriendin. Vier minuten later sloeg de auto waarin ze zaten tegen een boom net buiten Finsterwolde. De drie mannen overleden, de bestuurster werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het idee voor een tweede tocht kwam van Martin Schut, de tweelingbroer van Sebastiaan en Mariska Eissens. Beide hebben een lastig jaar achter de rug en zijn ook professioneel bijgestaan om alles een plekje te kunnen bieden.

Kaarsjes

De dochter van Alex, Ezra Killestein is speciaal uit Den Helder gekomen. Vanaf de gemeentewerf in Finsterwolde vertrekt de stoet naar de plek des onheils. Een groepje omwonenden heeft lantaarns met kaarsjes langs de weg gezet. ,,Ik kan het maar niet vergeten", zegt één van de deelnemers. Een ander: ,,Nee, dat lukt je nooit niet." Ze dragen bloemen met zich mee.

Die leggen zij bij het gedenkplaatsje naast de boom. Het is een door de familie van Boye gemaakt kruis met daarnaast een steen. Het valt hen niet makkelijk. Grote kerels snikken, slaan elkaar op de schouders en geven een stevige knuffel. Jacob Uildriks de oomzegger van Sebastiaan wordt omhelst, het was zijn verjaardagsfeestje waar ze vandaan kwamen.

Rum

Het verdriet zit diep, maar ook de liefde voor elkaar. Ze staan er samen.

Als laatst legt Killestein samen met haar kindje bloemen. Het is de kleinzoon van Alex. Killestein tovert een fles rum tevoorschijn, giet het over de bloemen en neemt zelf ook een teug. ,,Er hoort toch een borreltje bij", vertelt ze na afloop. Ze vind het apart om terug te zijn in Finsterwolde, een plaats die ze alleen kent van stille tochten. ,,Nu gaat alles wel oké, maar ik weet niet hoe dat is als ik thuis kom."

Het was een mooi moment, oordelen Schut en Eissens achteraf. ,,We hadden allemaal het idee dat er iets moois moest gebeuren. Dat hebben we nu met een mooie groep kunnen doen", zegt Eissens. Schut: ,,Ik kon er zelf de eerste keer niet bij zijn omdat ik bij Sebastiaan in het uitvaartcentrum was. Op deze manier heb ik het beter kunnen afsluiten. Dit is niet iets wat we ieder jaar gaan doen. Ik hoop dat het Openbaar Ministerie de zaak snel afrondt." Eissens: ,,Het blijft heftig."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu