Stille tocht voor slachtoffers auto-ongeluk Finsterwolde

Bloemen bij de plek van het ongeval. Foto: Huisman Media

Voor de slachtoffers van het auto-ongeval in Finsterwolde wordt woensdag een stille tocht gehouden. In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen drie doden, doordat de auto waarin ze zaten van de weg raakte. De bestuurster werd zwaar gewond.

Op Facebook roept Mariska Eissens op om de route te lopen die vrijdagnacht werd afgelegd. Het startpunt is bij de woning van Jacob Uildriks aan de J. Hakenweg in Finsterwolde. Twee van de drie slachtoffers waren op het verjaardagsfeestje van Uildriks. Ze werden opgehaald door de 32-jarige bestuurster en haar buurman. Ze woonden allevier in Bad Nieuweschans.

De stille tocht begint woensdagavond om half zeven. Eissens hoopt op een grote opkomst. Want, schrijft ze op Facebook, ‘dat verdienen onze mannen. Zoals ze zelf waren, zo zijn wij woensdag samen 1 team!! Proost op onze boys.’

Prachtig initiatief

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt is niet op de hoogte van een officieel verzoek voor het houden van een stille tocht. ,,Maar we zijn als gemeente uiteraard bereid om in de faciliterende sfeer mee te werken. Hoe dat moet vanwege de corona maatregelen moeten we dan bespreken.”

Uildriks vindt het een prachtig initiatief en heeft toestemming gegeven om vanaf zijn woning te vertrekken. Hij zit nog steeds vol van het fatale ongeval. ,,Maar ik ben maandag wel aan het werk gegaan, want thuiszitten helpt niets. Ik moet toch iets om handen hebben. Maar het spookt telkens door je hoofd. Ik heb de brandende auto gezien. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Specialisten van de verkeersongevallenanalyse

Niet alleen de nabestaanden van het dramatisch auto-ongeluk in Finsterwolde gissen naar de oorzaak van het ongeval. Ook de politie doet dat. Ze is bezig te achterhalen hoe het eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag aan het Modderland in Finsterwolde heeft kunnen gebeuren. Specialisten van de verkeersongevallenanalyse (VOA) gaan bijvoorbeeld na of er, en zo ja, hoe lang de remsporen zijn.

Andere vragen die beantwoord moeten worden zijn: Was de auto in goede technische staat, was deze apk gekeurd en wie heeft er tijdens de fatale rit achter het stuur gezeten?

,,Voor zo’n onderzoek nemen we alle tijd”, legt politiewoordvoerder Paul Heidanus uit. Heel belangrijk in het onderzoek kan het horen van de enige overlevende zijn. De 32-jarige zwaargewonde vrouw ligt nog in het ziekenhuis. Over haar toestand wil Heidanus vanwege haar privacy niets kwijt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu