Stinkt het alleen of maakt het ook ziek? Bewoners Vierverlaten blijven ongerust over uitstoot van dakdekker Icopal

In Vierverlaten aan de westkant van Groningen balen bewoners al jarenlang van bitumenfabriek Icopal, die stinkende wolken over hen uitblaast. Bovendien vrezen ze dat de rook misschien ziekmakend is.

Fabriek Icopal staat vlakbij het buurtschap Vierverlaten, waar bewoners al jaren klagen over stankoverlast.

Fabriek Icopal staat vlakbij het buurtschap Vierverlaten, waar bewoners al jaren klagen over stankoverlast. Foto: Archief DVHN / Duncan Wijting

De GGD en de Omgevingsdienst moeten onderzoek doen, vinden gemeenteraadsleden van de SP, PvdA en GroenLinks. Zij stellen burgemeester en wethouders van Groningen schriftelijke vragen over de onrust in Vierverlaten.

Giftige stof benzeen

Het buurtschapje met ongeveer 160 bewoners ligt vlakbij de fabriek van Icopal, die dakbedekking maakt van bitumen. De rook die de fabriek produceert ruikt kwalijk, maar omwonenden vrezen ook gezondheidsrisico’s. Dat is met name omdat bij het verhitten van bitumen de giftige stof benzeen vrijkomt, die kankerverwekkend is.

,,Wij willen dat het gemeentebestuur nu definitief de zorgen bij omwonenden wegneemt’’, zegt Wim Koks (SP), die aan de bel trekt samen met GroenLinks-collega Ceciel Nieuwenhout en PvdA’er Jan Pieter Loopstra. Het is namelijk bepaald niet voor het eerst dat Vierverlaten klaagt over Icopal. De SP, PvdA en GroenLinks stelden er in 2016 en in 2019 ook al eens vragen over.

‘Hoog tijd voor nieuw GGD-onderzoek’

Eerder liet het college weten dat Icopal onderzoek moet doen naar de uitstoot van zogenaamde Zeer Zorgelijke Stoffen (ZZS), en daarover elke vijf jaar informatie aan het stadsbestuur moet geven. De partijen willen weten wanneer dat voor het laatst gebeurd is. Ze willen ook weten wat het college en Icopal ondernemen om stankoverlast terug te dringen, en hoe het zit met toezicht op de fabriek.

,,Het is lang geleden dat de GGD een gezondheidsonderzoek heeft uitgevoerd’’, zegt Nieuwenhout. ,,Het is hoog tijd voor een nieuwe analyse van de uitstoot van Icopal, gebaseerd op de zorgen van de omwonenden en de nieuwste regelgeving.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu