Stoelen gemaakt van vieze dekbedden: Hanzehogeschool Groningen zoekt oplossingen voor 'fast fashion', studenten beginnen proeffabriek the Dream Factory

Studenten en docenten maakten een stoel van oude vieze dekbedden die normaalgesproken worden verbrand. Foto: Hanzehogeschool.

De Hanzehogeschool komt met een ‘innovatiewerkplaats Circulair Textiel’. Studenten, docenten, onderzoekers en werkveld gaan hier werken aan duurzame productie, ontwerp, consumptie en hergebruik van textiel. Ook willen studenten een eigen proeffabriek opzetten en leiden: the Dream Factory.

De innovatiewerkplaats Circulair Textiel wordt gevestigd in Circulariteitshub Groningen van gemeente Groningen en wil verandering brengen in het feit dat ‘de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is’, meldt de Hanzehogeschool.

Er wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om textiel te hergebruiken en naar welke nieuwe producten gebruikt kunnen worden om textiel duurzamer te produceren: bijvoorbeeld lokale Groningse gewassen zoals hennep, vlas en zeewier.

Dream Factory

De bedoeling is dat studenten op de werkplaats een eigen proeffabriek gaan opzetten: the Dream Factory . ‘Deze proeffabriek zal gericht zijn op samenwerking: met het werkveld (bedrijven, overheid) maar ook met mbo, hbo en wo- instellingen.’

Stoel gemaakt van vieze dekbedden

Een groep studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen kreeg van de innovatiewerkplaats de opdracht een oplossing te bedenken voor de ‘11 procent van het meest inferieure textielafval. De groep, bestaande uit studenten en docenten, deed onderzoek naar dekbedden die tot op heden verbrand worden. De dekbedden waren heel vies, maar kwalitatief nog net zoveel waard als een schoon dekbed, dus de groep maakte er een meubelstuk van’.

‘Door dekbedden die normaal gesproken verbrand zouden worden, te upcyclen tot een hoogwaardig, duurzaam meubelstuk (te zien in deze video ) wordt de afvalstroom van textiel verkleind.’

Samenwerking

In de innovatiewerkplaats werken studenten en onderzoekers van uiteenlopende opleidingen binnen de Hanzehogeschool samen: van kunstacademie Minerva tot toegepaste psychologie.

Ook ‘van buiten’ sluiten studenten van mbo, hbo en wo de handen ineen en zijn het Alfacollege, Noorderpoort, ROC Terra en de Rijksuniversiteit Groningen betrokken, net als de gemeente Groningen. ‘En dit is nog maar het begin. Vanuit het werkveld en de kledingbranche wordt samenwerking gezocht en ook de inwoners van Groningen worden betrokken.’

Nieuws

menu