Buurtschap Stootshorn: meer dan een plaatsnaambord met wat huizen en boerderijen tussen Slochteren en Noordbroek

Voor de achteloze passant is Stootshorn allicht niet meer dan een plaatsnaambord en wat huizen en boerderijen langs de weg tussen Slochteren en Noordbroek. Voor historicus Nick Kieft is het een oud landschap vol verhalen, waar de tekens van een bewogen verleden voor het geoefend oog nog altijd zichtbaar zijn.

In het gebied achter Nick Kieft in Stootshorn stonden eind vorige eeuw vele huisjes en boerderijtjes.

In het gebied achter Nick Kieft in Stootshorn stonden eind vorige eeuw vele huisjes en boerderijtjes. foto duncan wijting

Aan een geoefend oog ontbreekt het historicus Nick Kieft niet. Geboren in 1952 in Naarden, kwam hij voor zijn studie geschiedenis naar Groningen, waar hij de liefde van zijn leven ontmoette. Met haar woont Kieft al bijna dertig jaar in Stootshorn, een buurtschap tussen Slochteren en Noordbroek. Hij wijdde de Jaap Westerdieplezing 2021 aan Stootshorn en diens drie beroemde zonen (zie kader). Volgend jaar verschijnt een boek van zijn hand over dit gebied. Voor hem is Stootshorn een oud landschap vol verhalen, waar de tekens van een bewogen verleden voor zijn geoefend oog nog altijd zichtbaar zijn.

Nieuws

menu