Stop Zoutwinning komt ook namens de regio met vlammende zienswijze tegen zoutwining

Zoutwinlocatie Nedmag Tripscompagnie. foto archief dvhn

Stichting Stop Zoutwinning en Bewonersgroep Borgercompagnie hebben een, naar hun zeggen door 550 particulieren ondertekende, vlammende zienswijze ingediend tegen het nieuwe winningsplan van Nedmag.

Stop Zoutwinning wil dat de ondergrondse activiteiten van Nedmag zo snel mogelijk worden afgebouwd. Daarbij wordt de Veendammer zoutwinner verantwoordelijk gehouden voor opgetreden en toekomstige schade in het winningsgebied.

,,De steun vanuit de regio voor onze bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ingediende zienswijze, is ongekend’’, zegt Jean Pierre Dessart van stichting Stop Zoutwinning.

,,We wisten dat we op een grote aanhang konden rekenen, maar dat zoveel mensen ons steunen heeft echt een enorme betekenis en impact.’’

Negatieve adviezen in de wind geslagen

In juni legde het ministerie van EZK het nieuwe winningsplan en twee ontwerp omgevingsvergunningen voor Nedmag ter inzage. ,,Dat sloeg in de regio in als een bom’’, zegt Dessart, ,,zelfs negatieve adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen werden in de wind geslagen.’’

Stop Zoutwinning en de Bewonersgroep Borgercompagnie trekken samen op tegen Nedmag. Beiden dienden een zienswijze in, ook namens de Groninger Bodem Beweging en de dorpsverenigingen Kiel-Windeweer, Kalkwijk en Annerveenschekanaal. Ook 550 particulieren hebben, aldus Stop Zoutwinning, de zienswijze ondertekend.

Discussie verhardt

Stop Zoutwinning en Bewonersgroep Borgercompagnie zien hoe de discussie over het maatschappelijk draagvlak voor zoutwinning door Nedmag verhardt. De gemeenten Midden-Groningen en Aa en Hunze vinden dat het winnen van magnesiumzout moet stoppen. Waterschap Hunze en Aa’s heeft bedenkingen.

,,Hier is geen sprake van zogenaamde ‘emoties rondom de gaswinning’,’’ concludeert Dessart. ,,Het gaat om feiten rondom zoutwinning . De risico’s zijn, ook getuige de ernstige calamiteit in april 2018, ondergrondse lekkage van pekel en diesel, niet te ontkennen. Op de vraag of wij deze zoutwinning in Nederland nog willen, of de maatschappij dit tolereert, hebben wij een overduidelijk antwoord gegeven.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu