Storm Ciara boven Groningen en Drenthe. Dit is wat je moet weten

Aan het Nieuwe Kerkhof in Groningen viel een boom op een auto en een woning. Niemand raakt gewond. Foto: ProNews

Ciara is boven Noord-Nederland op haar hoogtepunt. Naast vrolijke beelden van mensen die tegen de wind op proberen te boksen, levert de storm nu al veel schade op.

Aan het eind van de middag stortte een koeienstal in Fluitenberg deels in. Dat kostte in elk geval een koe het leven.

Zware ochtendspits op maandag

Vanwege de aanhoudend harde wind verwacht de ANWB maandag een zware ochtendspits.

Politie in Assen gebruikt spierkracht

Op de weg is het redelijk rustig. Maar op A28 bij Assen is een boom over de vangrail gekomen. Takken hingen over de weg, de politie zette een rijstrook af. Met hulp van ouderwetse spierkracht hebben agenten de weg vrijgemaakt. Toch roept de politie op op de snelheid te letten.

In Vries raakte een auto bedolven onder een boom. Op de spoorlijn tussen Bad Nieuweschans en Weener kwam ook een boom terecht. Er rijden geen treinen, naar verwachting duurt dat tot 23.30 uur. Er rijden stopbussen, extra reistijd is meer dan 60 minuten.

Zonnescherm los in Hoogeveen

In Hoogeveen moest de brandweer aan het begin van de avond uitrukken naar woonzorglocatie Bilderdijk. Een losgeraakt zonnescherm zorgde er voor problemen.

In de loop van de nacht en maandag wordt hoog water verwacht (zie ook verderop: coupures in Delfzijl waarschijnlijk dicht). Als na middernacht sluit Rijkswaterstaat Hollandsche IJsselkering. In Friesland werkt waterschap Fryslan hard om overtollig water juist af te voeren naar het Wad, onder meer via Zoutkamp.

Ga niet de weg op

De ANWB heeft aan het eind van de middag mensen opgeroepen niet de weg op te gaan, tenzij het strikt noodzakelijk is.

De politie riep halverwege de middag op het alarmnummer 112 alleen te bellen als er echt sprake is van een noodsituatie. Bij de Meldkamer Noord-Nederland waren aan het eind van zondagmiddag al meer dan 300 meldingen van schade binnengekomen. (tekst loopt door onder de foto)

Bomen, daken en gevelplaten

Zo waaide aan het begin van de middag een dak van een woning in Barger-Compascuum en gingen op een groot aantal plekken in Groningen en Drenthe bomen om.

In Winschoten konden medewerkers van een winkel net op tijd wegkomen, toen een winkelpui inwaaide. In Bedum waaide het dak van tijdelijke Aldi supermarkt aan de Stationsweg. In Stadskanaal en Groningen kwamen gevelplaten los.

Wildlands dicht, Noorderplantsoen ook

Wildlands in Emmen besloot uit oogpunt van veiligheid rond half vier de deuren te sluiten. In Groningen sloot de gemeente het Noorderplantsoen in elk geval tot maandagmorgen 10 uur.

In Assen is de Rolderstraat afgesloten, omdat een steiger dreigde om te vallen.

Schepen schuilen in Eemshaven, maandag hoog water

In Eemshaven is het drukker dan normaal. Veel kapiteins hebben hun schepen richting de haven gestuurd om te schuilen voor de storm.

De waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest verwachten maandag hoog water. Dat betekent dat de coupures in Delfzijl maandagmorgen waarschijnlijk dicht gaan. Er is nog geen reden voor dijkbewaking zeggen de waterschappen.

Op Vliegveld Groningen Eelde zijn de inkomende vluchten uit Londen, Kopenhagen en Munster geannuleerd. Ook de vluchten die richting deze plaatsen zouden vertrekken gaan niet door.

Weerkundigen verwachten Ciara in twee fronten

Volgens weerkundigen raast Ciara in twee fronten over Noord-Nederland. Het eerste front passeerde vanaf 17 uur. Het tweede front wordt vanaf 20 uur verwacht. Daarin zouden zware buien met windstoten van 120-130 kilometer per uur voor kunnen komen.

Nieuws

Meest gelezen

menu