Stormloop op het Groninger schadeloket houdt aan

Voorzitter Bas Kortmann wil de capaciteit van het Groninger schadeloket verder uitbreiden. Foto: DvhN

Bijna een halfjaar na de zware aardbeving in Westerwijtwerd worden nog steeds recordaantallen schades gemeld. Het schadeloket kijkt opnieuw naar de uitbreiding van het aantal medewerkers.

Afgelopen week werden 624 nieuwe schadeclaims ingediend bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Aangezien er 552 schades werden opgelost, groeit het stuwmeer met schades weer. Er ligt nu een stapel van 17.728 claims op de plank, afkomstig van 14.800 adressen. Dat zijn er ruim duizend meer dan medio september.

De TCMG wil de capaciteit opnieuw uitbreiden. Er zijn nu 20 schadeopnemers aan het werk, alsmede 120 deskundigen voor reguliere schade en 20 medewerkers voor speciale schades. Wekelijks nemen die circa 550 schades op. Begin volgend jaar moet dat aantal worden opgevoerd naar zo’n 800 per week.

De opgenomen schades worden vervolgens verwerkt door experts die rapporten schrijven, waarna de TCMG een besluit neemt over de claims. ,,We willen onze capaciteit verder vergroten’’, zegt voorzitter Bas Kortmann van de TCMG. Dat kan ook, want mensen die de schade opnemen zijn makkelijker te vinden dan experts om schade te beoordelen, voegt hij toe.

Fors toegenomen

Onduidelijk is waarom het aantal meldingen zo fors is toegenomen. Opvallend is voorts dat een flink deel van de claims afkomstig is van bewoners die nog nooit een schade hebben ingediend. Kortmann: ,,Je moet dat onderzoeken. De Rijksuniversiteit Groningen probeert voor ons uit te vinden wat de reden is voor het grote aantal schademeldingen. In het veld hoor ik wel verhalen, maar dat is speculatie. Zo wordt er gezegd dat er een zeker vertrouwen is ontstaan onder Groningers. Ze zien dat aanvragen serieus worden genomen en vlot beoordeeld.’’

Kortmann zegt dat de TCMG ernaar streeft een schademelding uiteindelijk binnen vier tot zes maanden af te handelen. Ook wil het loket voor de zomer van volgend jaar de afwikkeling van 3000 tot 4000 oude schades, die al langer dan een jaar liggen, afronden. Er is tot nu toe 123,4 miljoen euro uitgekeerd door het schadeloket.

Waardedaling

De TCMG telt inmiddels ruim 300 medewerkers. De organisatie gaat volgend jaar op in het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen. Dat wordt een zelfstandig bestuursorgaan dat zich ook buigt over de afhandeling van de waardedaling en de immateriële schade in het aardbevingsgebied. De organisatie komt in hetzelfde kantoor te zitten als de uitvoeringsorganisatie die zich over de versterking in Groningen buigt, maar blijft daar wel gescheiden van.

Nieuws

Meest gelezen

menu