Stormloop op schadeloket in het aardbevingsgebied houdt aan

Het aantal gemelde aardbevingsschades in Groningen liep afgelopen jaar op van zo’n 175 naar meer dan 700 per week. Foto: ANP

Het aantal gemelde aardbevingsschades in Groningen liep afgelopen jaar op van zo’n 175 naar meer dan 700 per week. De stad meldde het meeste schade, gevolgd door Het Hogeland en Midden-Groningen.

In totaal kwamen er 26.798 nieuwe claims binnen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Iets meer dan 24 duizend schades werden afgehandeld. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019. Veel meldingen waren afkomstig van adressen waar nog geen schade was gemeld.

Inmiddels ligt de opname van schades grotendeels stil. Onduidelijk is wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor de afhandeling van schade. ,,We weten niet hoe lang dit gaat duren. Maar deze crisis heeft hoe dan ook impact op de schade-afhandeling. Die kan alleen worden voortgezet als het verantwoord is’’, zegt voorzitter Bas Kortmann van de TCMG.

Kosten in het verleden hoger

Het schadeloket keerde in 2019 bijna 140 miljoen euro aan schade uit. Daarvoor werden wel forse uitvoeringskosten gemaakt van 106,5 miljoen euro. Volgens de TCMG waren die kosten in het verleden overigens hoger. Zo werd er in 2018 8,2 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. De uitvoering daarvan kostte bijna 40 miljoen euro.

Er werden vorig jaar ook 755 meldingen van zogeheten acuut onveilige situaties doorgegeven door bewoners die zich niet veilig voelden in hun huis. Volgens de TCMG waren de meeste daarvan, 628, ongegrond.

Inmiddels heeft het schadeloket al 315 medewerkers. Het loket maakt straks deel uit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen, dat nu wordt opgezet en rond 1 juli operationeel moet zijn. Behalve met schade houdt dat zich ook bezig met smartengeld en een waardedalingsregeling voor het aardbevingsgebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu