Stormloop op subsidie SNN voor verbetering huizen in aardbevingsgebied. Zowel digitaal als fysiek een lange wachtrij voor binnenhalen 10.000 euro

Een lange rij wachtenden bij het gemeentehuis in Winsum. Foto: Jan Willem van Vliet

Vele duizenden inwoners van Drenthe en Groningen zitten al sinds maandagochtend vroeg nagel bijtend bij de computer voor het aanvragen van 10.000 euro subsidie. Met het geld kunnen ze hun woning in het aardbevingsgebied verbeteren.

In Winsum, waar mensen hun aanvraag persoonlijk kunnen inleveren, staat een meterslange rij wachtenden. Datzelfde geldt voor Siddeburen, Hoogezand en Scheemda, waar ook tientallen mensen in de rij staan.

Gemeentesecretaris Henk Mulder van Midden-Groningen meldde vlak voor het middaguur op Twitter dat de gemeente eigen personeel heeft ingezet om te assisteren. ,,Gelukkig kunnen de mensen nu binnen staan en is de rij bijna opgelost”. In Scheemda stonden mensen soms uren te wachten. Vooraan in de rij stonden enkele mensen met vijftig enveloppen met aanvragen.

Het digitale loket voor de subsidie-aanvraag opende om 9 uur. Maar veel mensen zaten toen al geruime tijd achter de computer. Het systeem is vergelijkbaar met het kopen van tickets voor populaire popfestivals. Het kan uren duren voor iedereen in die wachtrij aan de beurt is geweest.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Bovendien lukt het niet om alle wachtenden - dat waren er om 9 uur al ver over de 30.000 - de subsidie toe te kennen. Het ministerie heeft besloten dat het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ wordt. Er zit niet genoeg geld in de pot om iedereen de subsidie te geven en dat zorgt voor frustratie en kritiek.

,,Den Haag verdiende ruim 400 miljard aan de gaswinning maar laat Groningers concurreren om geld”, twittert SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

De subsidie ‘verduurzaming en verbetering Groningen 10.000’ is bedoeld voor woningbezitters in een ruim gebied in en langs de randen van het aardbevingsgebied in Groningen en een stukje Drenthe. Het gaat om de bekende ‘bevingsgebieden’ zoals de voormalige gemeenten Appingedam en Loppersum, Midden-Groningen maar ook om bepaalde postcodes in de gemeenten Westerkwartier, Hogeland, Oldambt, het voormalige Delfzijl, een deel van de stad Groningen en zelfs een stukje Aa en Hunze in Drenthe.

Nieuws

menu