Piloot straaljager moet schietstoel gebruiken omdat zijn F-16 crasht tijdens start op Vliegbasis Leeuwarden. Hulpdiensten ter plaatse

Veel hulpdiensten zijn donderdagochtend met spoed naar de vliegbasis in Leeuwarden gegaan. Aldaar zou een piloot genoodzaakt zijn geweest de schietstoel te gebruiken. FOTO KAPPERS MEDIA

De piloot van een Belgisch F-16-gevechtsvliegtuig op de vliegbasis in Leeuwarden heeft donderdagochtend de schietstoel moeten gebruiken. De F-16 is vervolgens in een pand op de vliegbasis gereden.

Het gebeurde tijdens de  start-up  van een straaljager, die stond toen nog stil. Het jachtvliegtuig zou ‘op hol zijn geslagen’, waarna de piloot de schietstoel gebruikte.

Straaljager rijdt pand binnen

Daarna is de straaljager in een pand gereden, een persoon die in dat pand aanwezig was is gewond geraakt. De piloot was de enige inzittende van de F-16, over zijn toestand is verder nog weinig bekend, maar de Veiligheidsregio Fryslân gaat er vanuit dat hij ook gewond is geraakt.

Twee zogenoemde crashtenders, speciale typen brandweervoertuigen die voornamelijk op vliegvelden in worden gezet, van de brandweer zijn de F-16 gaan blussen.

Piloot deed mee aan opleiding tot wapeninstructeur

De piloot deed mee aan de Weapons Instructor Course op die vliegbasis, waar 24 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen aan meedoen. Tijdens de zes maanden durende cursus worden ze opgeleid tot wapeninstructeur.

Afscheid F-16 afgeblazen

De F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden zouden donderdag voor de laatste keer opstijgen vanaf de vliegbasis, de nieuwe standplaats van de jachtvliegtuigen wordt vliegbasis Volkel. Er was een heel afscheid gepland, met fotomoment, maar dat is vooralsnog afgeblazen vanwege het incident met de F-16.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
112 nieuws
menu