Straatkrant De Riepe is vanwege het coronavirus eventjes online te lezen

Foto: De Riepe

Verkopers van straatkrant De Riepe komen in de knel door het coronavirus. Stichting Straatwijs heeft daarom de krant digitaal beschikbaar gemaakt met de mogelijkheid om online een bedrag te doneren.

Nu de winkelstraten stukken leger zijn dan normaal en de mensen zoveel mogelijk thuisblijven, is het voor dak- en thuislozen die straatkrant De Riepe verkopen moeilijk om hun product aan de man te brengen.

„Er zijn heel weinig mensen in de stad en daar moeten de verkopers het toch van hebben”, zegt Siebe Zwerver van Stichting Straatwijs, een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen. „En ook anderhalve meter afstand houden is best lastig, bijvoorbeeld als ze het geld van iemand aan moeten nemen.”

Daklozen krijgen alsnog hun bijdrage

Straatwijs heeft daarom in overleg met De Riepe de aprileditie van de krant online beschikbaar gemaakt. Zo kunnen mensen de daklozenkrant toch lezen en via een knop een bedrag doneren waardoor de verkopers een bijdrage ontvangen.

Normaal kost de straatkrant 2,10 euro, waarvan 0,90 eurocent naar de verkoper gaat. In totaal telt De Riepe zo’n 80 tot 100 verkopers in stad en ommeland. Tot nu toe hebben iets meer dan twintig mensen geld overgemaakt.

Goede van de mens

Zwerver: „Iedereen zorgt een beetje extra voor elkaar nu. Wij proberen zo de verkopers een handje te helpen. En ja, je kunt de krant lezen zonder te doneren. Maar we gaan uit van het goede van de mens.”

Doneren kan via de knop op de site of door een bedrag over te maken naar Straatwijs. De stichting geeft vervolgens het gehele bedrag aan De Riepe, waarna op basis van (normaal) gewerkte uren het geld onder de verkopers wordt verdeeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu