Straatnamencommissie zoekt vrouw (of eigenlijk 25): Groningen vernoemt in de nieuwe buurt De Heldin alleen maar straten naar illustere vrouwen

Straks woon je misschien in de Anda Kerkhovenstraat of aan het Cato Pekelharingplein. Tussen de 15 en de 25 grote Groningse vrouwen komen op straatnaamborden te staan in de nieuwe uitbreiding van de wijk De Held, die officieel De Heldin gaat heten.

Groningse student en verzetsstrijder Anda Kerkhoven. Portret van Johan Dijkstra.

Groningse student en verzetsstrijder Anda Kerkhoven. Portret van Johan Dijkstra. Foto: Marten de Leeuw

De gemeenteraad van Groningen was al enthousiast over het idee. Na het eerste overleg met de straatnamencommissie van de stad zijn de voorbereidingen nu echt begonnen. De bouw van De Heldin is waarschijnlijk in 2023 gereed. ,,Dus we hebben ruim een jaar om met een lijst namen te komen’’, zegt Jorien Bakker van de Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland.

Bordje ‘A. Jacobsstraat’ krijgt extra informatieregel

Het initiatief om meer straten naar vrouwen te noemen, komt van die stichting. Ze wil zo meer bekendheid geven aan bijzondere vrouwen uit de Groningse geschiedenis. Bovendien is de genderverhouding op de straatnaamborden in de stad nu behoorlijk scheef: 47 straten heten naar vrouwen, tegenover 418 mannen.

In de wijk Hoornse Meer zijn enkele straten met vrouwennamen, maar daar zie je nu weinig van als je het niet weet. Ook daar gaat de gemeente iets aan doen. Acht straatnaambordjes van bijvoorbeeld de A. Jacobsstraat en de R. Vosstraat worden van extra informatie voorzien. Zo kunnen voorbijgangers binnenkort lezen dat arts Aletta Jacobs als eerste vrouw aan een universiteit afstudeerde en dat socialiste Roosje Vos een naaistersvakbond oprichtte.

Geen Kromowidjojolaan: straatnamencommissie vernoemt alleen overleden mensen

Hoeveel vrouwenstraatnamen er in De Heldin bijkomen, is nog niet precies duidelijk. ,,Het kunnen er 15 zijn, maar ook 25’’, zegt Bakker. Samen met twee medewerkers van de gemeente Groningen en historici Mineke Bosch, Sanne Meijer en Iris van den Brand kiest ze de komende tijd geschikte vrouwen uit om te vernoemen. Ze moeten iets met Groningen te maken hebben, én al zijn overleden.

Dat laatste is een regel die in bijna alle gemeenten van Nederland geldt. ,,Als je levende mensen vernoemd, kunnen er later dingen gebeuren die je liever niet hebt. Stel dat iemand bijvoorbeeld een misdrijf begaat’’, legt Bakker uit.

Goed idee voor een vrouwenstraatnaam? Tweet ‘t!

De commissie heeft al een rijtje namen in gedachten, ‘maar zit nog in de denkfase’, benadrukt Bakker. ,,We denken bijvoorbeeld aan Anda Kerkhoven (verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, red.) en Cato Pekelharing-Doijer (die de Groningse Vrouwenbond oprichtte, red.).’’

Input is meer dan welkom: ,,Er zijn vast ook interessante vrouwen die wij niet kennen, bijvoorbeeld met een niet-Nederlandse achtergrond. We vragen de komende tijd allemaal rond in ons netwerk.’’ Heb je zelf een suggestie? ,,Stuur de Stichting Aletta Jacobs een bericht op Twitter’’, nodigt Bakker uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu