Strafzaak gewelddadige woningoverval Bourtange naar augustus

Rechtbank in Groningen, coronaproof. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De verdachten van de uiterst gewelddadige woningoverval in Bourtange moeten zich in augustus voor de rechtbank in Groningen verantwoorden. Tot die tijd blijven de verdachten vastzitten.

Dit bleek maandagochtend tijdens een korte zitting in de Groningse rechtbank. De hoofdverdachte is een 39-jarige man die bij de politie bekendstaat als veelpleger. In 2016 werd hij nog veroordeeld tot achttien maanden celstraf wegens een serie inbraken in de provincie Groningen. Tien jaar daarvoor kreeg hij naast een forse celstraf voorwaardelijke tbs opgelegd.

Door glas gesleept

In september vorig jaar werd een toen 66-jarige man ’s nachts in zijn woning overvallen. De daders schopten en sloegen de man terwijl die op de grond lag, zo schetste de officier van justitie de toedracht. Ook werd het slachtoffer over de grond door glas gesleept. De daders gingen er met geld, sieraden en de auto van het slachtoffer vandoor.

De zaak kreeg veel aandacht. In januari kreeg de politie enkele tips nadat het tv-programma Opsporing Verzocht de overval belichtte. Niet lang daarna werden drie mannen aangehouden. Twee van hen worden nu verdacht de daders te zijn.

Verdacht van meer misdrijven

De hoofdverdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar meer misdrijven gepleegd. Zo zou hij in Vlagtwedde hebben ingebroken bij voetbalclub vv Westerwolde (buit: de fooienpot), zou hij brand hebben gesticht op camping Wedderbergen en zou hij in Gieten, Annen en Scheemda benzine hebben gestolen bij tankstations.

De rechtbank heeft voor de behandeling van de strafzaken een dag gereserveerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu