Strafzaak klaar voor behandeling en iedereen aanwezig: toch uitstel

Ingang van zittingszaal 14

De rechtbank heeft in plaats van de strafzaak tegen een 35-jarige man uit Marum te behandelen, zijn voorarrest met drie maanden verlengd. De man heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) in januari van dit jaar schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag.

De strafzaak zou vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar is uitgesteld wegens de genomen maatregelen in verband met de coronacrisis. De zaak had wel inhoudelijk behandeld kunnen worden want alle partijen waren dinsdagochtend in de rechtszaal aanwezig.

Voor de behandeling was twee uur gereserveerd. De zitting, met tien aanwezigen in de rechtszaal, duurde nu een uur en ging uitsluitend over de vraag of de verdachte langer vast moet blijven zitten. Dat moet hij.

Passie voor een dame

De man zou in januari in Marum iemand met een boksbeugel tegen het hoofd hebben geslagen met ernstig letsel (gebroken neus, oogkas) tot gevolg. Aanleiding voor het geweld is volgens de officier van justitie een ,,langlopend conflict inzake de gezamenlijke passie voor een dame’’.

De verdachte ontkent dat hij met een boksbeugel heeft geslagen. Dat stelt ook zijn advocaat. Slaan met de vuisten is onvoldoende voor een beschuldiging van een poging tot doodslag waar het OM vanuit gaat, is de stelling van de advocaat.

Zo erg was het ook weer niet

Omdat er geen zicht is op een datum voor een inhoudelijke behandeling, vindt de raadsman dat de verdachte het proces in vrijheid moet kunnen afwachten. ,,Ik wil niet bagatelliseren, maar zo ernstig was het nou ook weer niet.’’

De rechtbank gaat daar niet in mee. Gezien de ernst en het feit dat de man vaker voor geweldsmisdrijven is veroordeeld, moet hij blijven vastzitten. Ook zijn er geen persoonlijke belangen die zwaarder wegen dat het belang van strafvervolging, aldus de rechters.

Achteraf werd door betrokkenen vastgesteld dat de strafzaak onder dezelfde omstandigheden inhoudelijk behandeld had kunnen worden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu