Streep door horrorgame in Delfzicht ziekenhuis: coronaregels verbieden evenement en pand is afgekeurd

Ze wilden het voormalige Delfzicht ziekenhuis omtoveren tot een soort escaperoom met zombies, maar de gemeente Eemsdelta steekt er een stokje voor. ,,Dit is heel zuur.’’

Het verlaten ziekenhuis in Delfzijl is toneel van de adventure game.

Het verlaten ziekenhuis in Delfzijl is toneel van de adventure game. Foto: Eigen foto

Het Groninger bedrijf Warrior Events was druk in de weer om een drie uur durende adventure game uit te zetten in het oude ziekenhuis in Delfzijl. De spelers zouden terechtkomen in een wereld die is overspoeld met geïnfecteerde zombies; vijftig acteurs die de spelers de stuipen op het lijf jagen. Aan de deelnemers de taak om het hoofd koel te houden, de wereld te redden en het antivirus te vinden.

,,Alle seinen stonden op groen, maar de gemeente heeft besloten het evenement te cancellen.’’ En dat terwijl het al bijna was uitverkocht. ,,Zo’n 1300 kaarten van de in totaal 1600 kaarten waren verkocht’’, zegt Alita Smit.

Geen vergunning

Reden voor de annulering is het coronavirus. ,,De gemeente heeft voor dit evenement geen vergunning kunnen afgeven door de landelijke coronawetgeving. Daarbij komt dat de Veiligheidsregio Groningen het pand niet veilig heeft verklaard’’, laat een woordvoerder weten. ,,Het gaat om het aantal mensen dat op 1 locatie mag zijn. Na 30 juni verandert dat, maar het gebouw is niet veilig.’’

Delfzicht sloot in 2019. Het ziekenhuis trok samen met het Lucasziekenhuis Winschoten in het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. De gemeente heeft het terrein gekocht en wil het pand slopen om ruimte te maken voor nieuwbouwhuizen. De sloop begint dit jaar.

The great purge mag wel doorgaan

Het evenement was verspreid over verschillende dagen en de deelnemers konden er in groepen doorheen. Zo wilde de organisatie ervoor zorgen dat de 1,5 meter afstand bewaard kon blijven. Ook was het de bedoeling dat alle deelnemers een negatieve coronatest lieten zien.

,,We hebben al ruim een jaar contact met de gemeente’’, zegt Smit. ,,Als het pand niet veilig was, hadden ze dat ook wel wat eerder door kunnen geven.’’ Ze baalt enorm. ,,Dit is heel zuur. Zeker na alle tegenslagen die we door corona al hebben gehad. Ons bedrijf heeft dit evenement hard nodig om te blijven bestaan.’’ Een groot Halloween evenement in de Suikerfabriek in Groningen werd vorig jaar ook afgelast in verband met corona.

Gelukkig mag een ander evenement ‘The Great Purge’ wel doorgaan op 8, 9, 10 en 11 juli. Over de locatie kan de organisator niet zoveel kwijt, dat is onderdeel van de verrassing. ,,Maar de start van het evenement is in Groningen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu